ШКОЛА НОВИНАРСТВА - ЕЛЕНА ГАЈИЋ: Шта нам ово младе стеже, да л’ су криве нове мреже? :: Semberija INFO ::

 

ШКОЛА НОВИНАРСТВА - ЕЛЕНА ГАЈИЋ: Шта нам ово младе стеже, да л’ су криве нове мреже?


Шта нам ово младе стеже, да л’ су криве нове мреже?

У данашњем свијету, свима је јасно да развој науке и технологије иде под руку са еволуцијом савременог човјека. Сасвим је логично да усавршавањем технологије и појавом концепта друштвених мрежа долази и до аклиматизовања људи на исте. Друштвене мреже и све што њих прати оставља велики утицај и на старије генерације, а камоли на младе којима је лакше управљати и обликовати их. Медији као преносиоци садржаја из свих сфера живота савременог човјека имају велики утицај на младе, а у овом чланку ћемо видјети и какав је то утицај.

Експанзијом разних апликација-било да је њихова примарна сврха комуникација или нешто друго, долази до формирања нераскидиве везе између младих и њихових паметних телефона и других уређаја. Та веза, уколико недовољно испраћена од стране вољених једног човјека, може постати бурна, нереална веза индивидуе са својим надреалним, идеалним онлине алтер егом. Иако су друштвене мреже креиране с добром намјером, заједно са собом су повукле и лавину негативних нуспојава: насиље на друштвеним мрежама из дана у дан достиже свој нови врхунац, а не заостају ни појаве депресије, суицидних мисли, разних поремећаја у исхрани. Негативан утицај друштвених мрежа огледа се и у односу младих према старијима и својим вршњацима. Мањак разумијевања и поштовања према различитостима одликује савременог младог човјека. У данашње доба се чини да је свака особа упозната са својим правима, али не и са својим обавезама и дужностима. Да млади нису сами одговорни за ово назадовање у еволуцији људске врсте нам говори и статистика да одрасли проводе 3,5 до 4х на друштвеним мрежама, а само 3 до 8 минута у разговору са својом дјецом. 

Чињеница је да млади губе свој идентитет, а заузврат граде комплексе, и да је егзистенција друштвених мрежа дјелимично одговорна за то. Сви, па чак и они најбистријег ума су жртва ограниченог менталитета које прекомјерна употреба интернета у нас укорјењује. Не постоји проблем без адекватног рјешења, али у овом случају, промјена почиње од нас самих.


Елена Гајић IV5
ЈУ Гимназија “Филип Вишњић”


Елена Гајић рођена је у Бијељини, 17. децембра 2005. Похађала је ОШ “Свети Сава” у Бијељини, а тренутно завршава четврту годину средње школе, у бијељинској гимназији.