ЈУНИОРИ РАДНИКА НАСТУПАЈУ У У-19 ПРЕМИЈЕР ЛИГИ БИХ: Повреде кључних фудбалера су нас успориле :: Semberija INFO ::

 

ЈУНИОРИ РАДНИКА НАСТУПАЈУ У У-19 ПРЕМИЈЕР ЛИГИ БИХ: Повреде кључних фудбалера су нас успориле


Foto: FK Radnik/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
У-19 селекција ФК „Радник“ је редован учесник елитног ранга бх. јуниорског фудбала. Од 2012. године, само двије сезоне нису наступали у јуниорској Премијер лиги БиХ која је осмишљена као засебан формат такмичења у којем ће млади фудбалери имати прилику да у квалитетној такмичарској атмосфери брже сазрију и више науче на путу до сениорског фудбала.

На почетку сезоне 2021/22. опстанак ФК „Радник“ био је под знаком питања. Упоредо са тим текао је процес буђења једне нове енергије која је, у лику и дјелу нове клупске управе, повела плаву породицу ка стазама старе славе. Први кораци су били направљени у правцу стабилизације и опоравка сениорске екипе. Тек на половини сезоне већа пажња је посвећена јуниорима. Најприје је, фебруара ове године Огњен Суботић из кадетске селекције клуба прекомандован на чело јуниорског тима са само једним задатком – изборити опстанак у лиги. Добрим вођењем, уз још нека побољшања екипа је са осам бодова, колико је имала на почетку полусезоне, сезону завршила са 31 бодом и сигурним десетим мјестом на табели. У опсљедњој утакмици полусезоне прилику да заиграју добили су: Крајишник Дражен (Г), Манчић Михаило, Павловић Коста, Кленпић Огњен, Мићевић Марко, Милетић Владимир, Димитрић Божидар, Цвјетиновић Лука, Ђуреин Лука, Лукић Филип (К), Јовановић Матеј, Симеуновић Александар, Илић Александар, Лазић Душан, Јовановић Лука и Крстић Андреј.



-У прољетној полусезони ове године изборили смо останак у У-19 Премијер лиги БиХ. Желио бих истаћи да су у том резултату битно допринијела шесторица младих фудбалера из кадетске селекције. Као тренер волим да дам прилику талентованим фудбалерима па и када су двије или три године млађи,а они то, у већини случајева, прилично добро искориштавају. У љетној паузи ове године извршили смо квалитетне припреме циљајући на добар пласман. Припреме смо почели почетком јула, током наредних шест седмица све до 13. августа и почетка сезоне. А сезону смо почели одлично. У прва три кола, двије побједе и реми. И онда слиједе проблеми. Повреде и болести остављају нас без фудбалера који су били пројектовани као носиоци игре цијеле екипе. Повриједили су се Мићо Јевтић, капитен Андрија Лошић, Ђорђе Савичић док је болест спријечила Мухамеда Мединића и Вука Максимовића да заврше ову полусезону. Повреде наших такмичара су такве да њихов повратак на терен не можемо очекивати прије почетка сљедеће сезоне. Због оваквог стања опет сам дао прилику четворици наших кадета који су се изборили за стандардно мјесто у екипи гдје смо, колико сам упознат, једна од најмлађих екипа у У-19 Премијер лиги БиХ. У току је зимска пауза послије које слиједи прољетни дио првенства који је увијек тежи и захтјевнији. Надам се да ћемо се појачати на неколико позиција и завршити сезону у средини табеле“, истакао је Огњен Суботић, тренер јуниорске селекције ФК „Радник“ који завршава процедуру за стицање УЕФИНЕ Елите Yоутх А лиценце која је доказ навишег ранга оспособљености тренера за рад са омладинским категоријама.



Огњен Суботић ће сљедеће године обиљежити јубиларних десет година свог стажа на мјесту тренера омладинских категорија ФК „Радник“. За то вријеме водио је пјетлиће, пионире, кадете и ево, јуниоре. У сезони 2015/16. са пионирском селекцијом клуба из Балканске улице у Бијељини освојио је титулу шампиона БиХ.  У финалном мечу тада су наступили: Коста Васић, Слободан Томић, Предраг Ристановић, Никола Ћатић, Немања Ракић, Алекса Радић, Младен Дујковић, Никола Станишић, Аљоша Митровић, Ненад Никић, Борис Симић, Љубинко Томић и Данијел Јовић.

-Рад са омладинским категоријама је јако захтјеван, поготово у оним ситуацијама када се заиста ради о талентованој дјеци, односно дјечацима који имају реалне предиспозиције да у ближој будућности направе каријеру у врхунском фудбалу. Међутим , живимо у друштву које не цијени довољно студиозно, упорно и дугорочно учење, вјежбање и планирање у крајњем смислу, тако да се та атмосфера преноси и на дјецу који би жељели преко ноћи и без пуно одрицања постати неки нови Роналдо или Меси. Мој задатак зна бити прилично незахвалан јер им морам бити и тренер и психолог и брат и друг – што зна бити прилично тешко. Чињеница јесте да у Радниковим омладинским селекцијама имамо фантастичних талената од којих очекујем да ће имати и довољно мудрости да истрају у раду и даљем усавршавању. Желим им да сутра Радникова игра почива на њима. А ти момци имају квалитет и за много више од нашег Радника“, закључио је Суботић за „Семберија ИНФО“.
 

Радник је дошао на мјесто које заслужује

Од самог старта визија управе ФК „Радник“ била је да максималну пажњу посвети школи фудбала и омладинским категоријама, тако да је у посљедњих годину и по дана значајно побољшана инфраструктура и логистика за рад омладинских категорија. Од опреме, терена, услова за рад стручног кадра. Тренутно у омладинској школи Радника ради пет тренера више него што је то било када је ова управа започела са вођењем клуба. Пуно се улаже у образовање тренера, од којих је неколико на обуци за УЕФА лиценце.

-Прво, морам да кажем да се ми више не можемо звати „новом“ управом, јер смо већ годину и по дана ту, иако се још увијек бавимо посљедицама неких претходних периода и крпимо неке рупе и дајемо вишак енергије да би ствари поставили на своје мјесто. Мислим да су и наша, а и очекивања јавности већ на толико високом нивоу, да о том претходном периоду више не треба ни причати, него само о томе како се љествица тренутног рада може подићи на још већи ниво. Посебно је то случај у раду са омладинским категоријама гдје је направљен најзначајнији помак у функционисању цијелог клуба и од самог старта је визија предсједника и нас из управе, из оперативног дијела клуба, била да максималну пажњу посветимо школи фудбала и омладинским категоријама, и то је заиста био и случај јер је у ових годину и по дана значајно побољшана инфраструктура и логистика за рад омладинских категорија. Од опреме, терена, услова за рад стручног кадра. Тренутно у омладинској школи Радника ради пет тренера више него што је то било када смо ми започели са вођењем клуба. Пуно се улаже у образовање тренера, има их неколико који су на обуци за престижне лиценце. Шаљемо своје тренере у озбиљне, веће клубове у окружењу и гледамо на сваки начин да прикупимо знање, искуство и стручност, те да то примјенимо на наше омладинске категорије. Наравно то се види и на резултату, иако резултат није мјерило квалитета рада у омладинским категоријама. Није згорег поменути да имамо тренутно двије такмичарске категорије више него што смо имали раније. Дакле , имамо дупле категорије у јуниорима и дупле категорије у пионирима, што говори такође и о томе да су људи и дјеца из Бијељине препознали Радник као средину у којој се добро ради, што нам је донијело значајан прилив нових чланова, нових младих фудбалера. То су сигнали који потврђују да се Радник етаблирао као лидер у регији и дошао на мјесто које заслужује.



Наравно да је основни циљ рада у омладинским категоријама, поред квалитетног одгоја и васпитања младих дјечака у праве спортисте и људе, да сениорски тим има што више момака који су прошли школу фудбала ФК „Радник“, јер та школа фудбала може да избацује играче за први тим Радника или за веће домете и оно што ми је драго рећи јесте да је у овом тренутку пет или шест млађих момака – кадета и јуниора – дефинитивно на озбиљном радару сениорске екипе и да тренутно без обзира на недостатак систематичног рада у неком дужем периоду имамо у млађим категоријама тај квалитет од којег очекујемо да буде окосница првог тима у наредном периоду“, изјавио је за „Семберија инфо“ Горан Јањић, спортски директор ФК „Радник“.

 


Једна од звијезда Радникове школе: Андреј Крстић

Кроз Радникову омладинску школу искристалисало се неколико имена која су тренутно носиоци јуниорске екипе ФК „Радник“. Према ријечима тренера Суботића, ријеч је о ванредно талентованим момцима који имају још много простора за лични напредак и усавршавање на зеленом терену. Један од њих је и Андреј Крстић који је ове сезоне у пар наврата прикључиван и сениорском тиму Радника. Андреј је прве фудбалске кораке направио на Градском стадиону у Бијељини са својих десет година код тренера Предрага Ристића. Андреј се у овој полусезони три пута уписао у листу стријелаца.



-За вријеме проведено у ФК „Радник“ усвојио сам важне фудбалске вјештине, као и обавезу фер-плеја и лијепог понашања, што се очекује од сваког спортисте.  Обзиром на пехове и све што нам се издешавало у посљедњем периоду, задовољан сам овом полусезоном. Било је пуно озбиљних повреда које су утицале на саму екипу и наше резултате. Такође , било је успона и падова у форми како екипе у цјелини тако и појединих играча. Завршили смо на осмом мјесту са 15 бодова у веома захтјевној лиги, гдје има јако пуно квалитетних екипа“, рекао је Андреј Крстић за „Семберија инфо“ уз опаску да му много значи шанса да тренира са првим тимом и да његови планови остају везани за фудбал и за Радник.


Семберија инфо