Ово је једна од најтежих година за нас земљораднике :: Semberija INFO ::

 

Ово је једна од најтежих година за нас земљораднике


Након нестабилног прољећа, обилних падавина и недавног невремена, имали смо изузетно слаб род пшенице, сада нам афричка свињска куга испразни оборе. Шта још треба да дочекамо, па да кажемо да је коначно и невољама дошао крај, каже Ненад Николић, пољопривредни произвођач из Црњелова који је на Кванташку пијацу довезао пластеничку паприку. Врећица од пет килограма кошта шест КМ.


 
-Тренутно на пијаци нема ни петнаестак приколица. Некада смо у ово доба имали дневни промет од седамдесет до осамдесет вагона лубенице. Радне снаге је све мање на селу. Млади одоше из села, а испразни се и град. Недавно сам пјешице прошао кроз град и видим да је трећина локала у центру града затворена”, каже Ненад.
 
Драган Милинковић подсјећа да је рани бостан подбацио, а сада се већина произвођача поврћа бори да оствари позитивну нулу.
 
-Лубеницу и дињу сам засадио на површини од три хектара. Имали смо недавно олујно невријеме, вјетар уништи најлоне на пластеницима, сада дође афричка свињска куга. Шта нас све још неће снаћи. Добро је да је жива глава на раменима”, вели Драган Милинковић.


 
Милан Крбањевић, такође, произвођач поврћа из Црњелова, каже да на свом имању производи лубеницу, дињу, парадајз, кромпир, купус. Лубеницу је засадио на површини од 37 дунума. Каже да има купаца и да се ,,добра роба увијек може и добро продати”. Он се нада позитивној нули, јер је тренутна цијена бостана, ипак, добра, око седамдесет пфенига по килограму. Дињу произвођачи нуде по цијени од једну КМ за килограм.
 
-Сељак само кука, а сваке године повећава производњу. Радника је на њиви све мање. Не вриједи кукати, јер је већини, ипак, добро. С обзиром на то да смо годинама на њиви и да нешто производимо, то значи да од свега овога имамо и неке користи. Зашто бисмо кукали. Увијек, кажем, да је добро и да може и треба да буде још боље. Слободно напиши, да је код мене таква ситуација. Прича о слабом приносу пшенице или о афричкој свињској куги је, опет, нека друга прича. И она има своју одређену позадину. Љути ме то што велики број пољопривредника десетак година уназад кука како им је лоше, а сви и даље раде. Нико није одустао од производње хране. Увијек се товарило на коња који вуче. Не жалим се ни на ниске приносе, а ни на откупне цијене. Код неких људи влада филозофија:,,Дај да посијем више од комшије”. Велики ће на крају подавити ове мале произвођаче. Ми смо у прошлој години бостан продавали по петнаест пфенига за килограм и нисмо одустајали од производње”, истиче Крбањевић.
 
Петра Бешлић је из Доњег Црњелова на Кванташку пијацу довезла лубенице.


 
-Производим још и паприку. Приноси лубенице су лошији него у прошлој години. Све је подбацило у овој години. Афричка свињска куга је испразнила фарме и оборе. Треба некако преживјети ову годину и дочекати још теже прољеће. Улажемо пуно, добијемо врло мало. Обрађујемо око пет хектара, живимо од производње хране. Ово је једна од најтежих година за нас на селу”, каже Петра Бешлић.
 
(Семберија инфо)