Маја Зорић, психолог и системски породични психотерапеут: Како да препознате да ли сте у нарцисоидној вези? :: Semberija INFO ::

 

Маја Зорић, психолог и системски породични психотерапеут: Како да препознате да ли сте у нарцисоидној вези?



Да ли је ваш партнер превише заокупљен собом? Да ли имају грандиозан осјећај сопствене важности? Да ли стално траже или очекују дивљење, похвале и посебан третман? Постоји шанса да ваш партнер пати од менталног стања које се зове нарцистички поремећај личности (НПД).

Наводимо неке уобичајене особине које ће вјероватно имати нарцисоидни партнер у вези: (Обратите пажњу на степен у коме се ове особине манифестују. У великој мјери ће варирати у зависности од појединца.)

1. Осјећај права или супериорности
2. Недостатак емпатије
3.Манипулативно или контролно понашање
4. Јака потреба за дивљењем
5. Фокусирање на задовољење сопствених потреба, често игноришући потребе других
6. Потешкоће у примању повратних информација о њиховом понашању 

Шта је нарцис?


Нарцис је неко са нарцистичким поремећајем личности (НПД). Нарцизам је стање менталног здравља које је најчешће присутно код мушкараца, чак у 75% случајева. Нарцизам потиче од лошег самопоштовања и потребе за контролом.
Њихове дубоко укоријењене несигурности формирају се у нарцисоидне тенденције као механизми суочавања у односима. Веза са нарцисом може бити исцрпљујућа због потенцијалне емоционалне манипулације. Неки људи са НПД-ом не схватају да га имају, и иако њихови поступци немају за циљ да вас повриједе – они то раде. У међувремену, неки могу бити свјесни да имају нарцистички поремећај личности и да су свјесно манипулативни.

Како се носити са нарцисом?

Суочавање са нарцисом може бити тешко. Њихова преосјетљивост, заједно са недостатком емпатије, може довести до тога да се лако увриједе. Нарциси често погрешно схватају ставове који се разликују од њихових и боре се да виде потребе других. Ево неколико ствари које можете учинити да се носите са нарцисом:

- Фокусирај се на себе

Нарциси жуде за пажњом, а када то не добију, наилазе на отпор и озлојеђеност. Ако вам је нарцисоидни партнер у центру пажње и не чини добро, покушајте да промијените фокус. Не желите да њихове мисли или понашања имају моћ над вашим благостањем. Подсјетите се на своју вриједност. Није ваш посао да их ,,поправљате’’, морате прво да бринете о себи. Усредсредите своје вријеме и енергију на сопствене интересе, циљеве и хобије ван везе. Стављајући своје потребе на прво мјесто, поново потврђујете своје право на здраво партнерство.

- Избјегавајте да им кажете „праву“ ствар

Нарциси вјероватно неће мијењати перспективе, јер вјерују да су савршени и беспријекорни. Осјећања других, укључујући пријатеље до којих им је наводно стало, често се не узимају у обзир. Ако сте у свађи са нарцисом, избјегавајте разговоре о томе шта је „тачно“ а шта „погрешно“, јер они неће бити пријемчиви за овај дијалог. Убјеђивање да су криви или да преузму одговорност за своје поступке може бити губитак ваше драгоцјене енергије.

- Управљајте својим очекивањима

Жалосно је, али мало је вероватно да ће се нарцис извинити за било какву неправду коју је проузроковао. Ако очекујете да се извине, бићете разочарани, јер се то највероватније неће десити. Нарциси не виде никакве проблеме у свом понашању, а партнери нарциса због тога морају стално да преузимају емоционално оптерећење двоје људи. Ако вам нарцис да обећање, могао би то заиста да мисли. Међутим, када нарцис добије оно што жели, његова мотивација нестаје и њихови поступци вероватно више не одговарају старим ријечима.

- Борите се за себе

Заузимање за себе може бити тешко, али је неопходно. Треба вам да ваш нарцисоидни партнер зна да не толеришете његово понашање. Дајте им до знања да ако желе да се веза настави, мораће да раде на успостављању позитивнијег осјећаја себе. Охрабрите их да буду најбоља верзија себе што могу, да се у потпуности покажу у вези у позитивном свјетлу. Имати здрав однос са другима почиње здравим односом са самим собом, а нарциси то немају. Када се заузмете за себе и изразите своје потребе, жеље, очекивања и циљеве, ваш партнер треба да буде пријемчив за њих и да жели да вам помогне да их остварите. Ако ваш партнер показује непоштовање према вама или поменутим стварима, он заправо не брине о вама нити вас воли на начин који заслужујете.

- Поставите здраве границе

Здраве границе су важне да би позитивни односи цвјетали. Здрави односи су када обје стране: /Уложе једнак напор да разумију једни друге
/У стању су да признају све грешке и преузму одговорност за своје поступке
/Покажу своје аутентично ја без икакве бриге о томе како ће друга особа реаговати.

-Постављање граница може укључивати:

1. Рећи ,,не’’,
2. Не објашњавати, бранити или правдати се зато што нарцис не жели да слуша, а ако радите ове ствари, то им и даље даје моћ,
3. Саопштити шта ће се толерисати, а шта неће, 
4. Стављајући себе на прво место, поштујући своје вријеме и не пуштајући своје потребе да задовољите њихове,
5. Директно се суочити са њима током разговора,
6. Не прихватати њихове критике.

- Повјерите се пријатељу

Важно је имати систем подршке. Разговор са пријатељем или особом од повјерења, попут психолога, може бити од помоћи.

- Напустите везу

Ако је веза емоционално или физички насилна, препоручује се одвајање од партнера. Нарцис у вашем животу ће очекивати да њих и њихове потребе ставите на прво мјесто, али важно је знати да сте ви особа број један у свом животу, а не они. Ако њихове ријечи и понашање утичу на ваше благостање, вријеме је да одете.


Семберске новине - Семберија инфо