ДАРА ЋУРЧИЋ ПАЉЕЊЕМ ДРВЕТА СТВАРА ЗАНИМЉИВА УНИКАТНА УМЈЕТНИЧКА ДЈЕЛА :: Semberija INFO ::

 

ДАРА ЋУРЧИЋ ПАЉЕЊЕМ ДРВЕТА СТВАРА ЗАНИМЉИВА УНИКАТНА УМЈЕТНИЧКА ДЈЕЛА


Откриће ватре била је једна од главних прекретница у историји човјечанства, а једна њена варница била је довољна да „запали“ креативност младе Даре Ћурчић, коју је љубав из сремачког села Вишњићево довела у Семберију, засеок Јелаз, који катастарски припада селу Бродац.

Наиме, Дара Ћурчић врелим металом по дрвету црта иконе, као и портрете, а та техника је позната као пирографија. Пирографија је израз који се употребљава у многим језицима и њено поријекло је из грчког језика и значи „писање помоћу ватре“.


 
Млада умјетница на почетку разговора за „Семберија инфо“ је казала да се техником украшавања дрвета, односно пирографијом почела бавити у октобру 2022. године.
 
-Дужи период имала сам жељу да се опробам у овој техници, али ништа нисам знала о њој. Захваљујући нтернету, пронашла сам све потребне информације, као и шта ми је све неопходно од алата за рад и тако сам кренула у своје самостално и самоуко стваралаштво“, присјетила се Дара Ћурчић својих почетака.


 
Истакла је да су дрвене подлоге на којима, уз помоћ пирографа, ствара своја умјетничка дјела најбоље од меког дрвета. Липово дрво је најпогодније за стварање магије коју изводи ватром.
 
-Сам процес рада почиње тако што прво исцртам скицу на подлози и након тога крећем да палим, а са тим почиње и мој сан. За радове, од почетка до краја, потребно ми је неколико дана. Они су још увијек почетнички, али са сваким новим видим свој напредак. У мени све више расте жеља да се трудим, да што више радим и да успијем у свом науму. Од самог почетка мог стваралачког рада супруг ми је највећа подршка, не чему сам му неизмјерно захвална“, појаснила је Дара.


 
-Испуњава ме када видим да се моји радови свиђају другима, а самим тим их и препоручују. Веома сам захвална свима који ме подржавају и који ме препоручују.На тај начин чине да моја прича и мој сан буду видљиви. Што се тиче мотива, највише радим иконе, јер рад на иконама ми испуњава душу. Душа ми се још више испуни када моја икона стигне у домове особа које су их поручиле. Све иконе које сам створила освјештане су у храму Светог архангела Михаила у Бродцу, а тако ће бити и убудуће. Поред икона, такође радим и портрете по наруџбини“, нагласила је Дара Ћурчић и за крај разговора за „Семберија инфо“ додала да сви који желе да је подрже у даљем раду, сазнају чиме се бави, те поруче њена умјетничка дјела то  могу учинити путем странице „Пирографија ДАРА“, која се налази на друштвеним мрежама фејсбук и инстаграм.
 
(Семберија инфо)