МИОДРАГ ОСТОЈИЋ, УЧЕНИК ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ „МИХАЈЛО ПУПИН“ Физика је сјајна и предивна наука :: Semberija INFO ::

 

МИОДРАГ ОСТОЈИЋ, УЧЕНИК ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ „МИХАЈЛО ПУПИН“ Физика је сјајна и предивна наука



Миодраг Остојић је недавно завршио трећи разред Техничке школе „Михајло Пупин“ у Бијељини. У јавности се за његово име први пут озбиљније чуло прошле године када је као ученик другог разреда Техничке школе изборио пласман на Европску олимпијаду из физике (Љубљана 2022) у конкуренцији неколико десетина старијих ученика трећих и четвртих разреда из цијеле БиХ. Миодаг је прошле године на БХ олимпијади био пети, а ове године је поправио резултат, заузевши четврто мјесто. Он ће, након запаженог наступа на државној олимпијади из физике, са још четворо младих физичара из БиХ наступити на 53. Међународној олимпијади која ће од десетог до 17. јула бити одржана у Токију.



- У седмом разреду ОШ „Кнез Иво од Семберије“ први пут сам се сусрео са физиком. Одмах сам видио да је то једна сјајна и предивна наука. Мој немирни дух је непрестано тражио одговоре на бројна питања о свијету у којем живимо, а тада сам открио да постоји наука која објашњава начин и природу функционисања, практично, свега, од оних најпростијих процеса, механизама, итд, па да оних најсложенијих. Потом сам уписао Техничку школу, гдје сам уз професорицу Јелену Милановић и старије ученике, додатно напредовао у схватању физичких правила и законитости“, рекао је Миодраг Остојић за „Семберија инфо“.



Од осмог разреда основне школе Миодраг наступа на такмичењима из области физике, математике и програмирања. Све три области воли, познаје и примјењује, а ове школске године се из све три области пласирао на државна првенства БиХ. Из физике је освојио четврто мјесто и тиме обезбиједио пласман на Међународну олимпијаду у Токију. Миодраг математику доживљава као основу, а њене законе користи у рјешавању задатака из физике и програмирања.

- Што се тиче Олимпијаде из физике, имам три врсте припрема. Прве су индивидуалне гдје са професорицом Милановић прелазим градиво физике за четврти разред средњих школа. Тај дио је већ завршен. Други дио припрема је онлајн. Предавања нам држе некадашњи учесници Међународних олимпијада и професори Природно-математичког факултета из Сарајева. Ту радимо задатке који су карактеристични за међународне олимпијаде посљедњих година, а трећа фаза припрема је уживо на ПМФ-у у Сарајеву и ту се раде припреме за експериментални дио испита у Токију. Углавном, сада у периоду припрема, по седам, осам сати сваки дан проводим уз задатке из физике“, појаснио је Миодраг начин припрема за велико такмичење. 



Миодраг Остојић ће ове године бити једини такмичар у бх. тиму из Републике Српске. Пут до Токија је дуг, али Миодраг неће бити без подршке. У саставу бх. олимпијског тима путоваће и професорица физике у Техничкој школи, Јелена Милановић. 

- Прошле године сам наступао на Европској олимпијади у Љубљани. То није далеко, па нисам ни размишљао на начин како сам почео размишљати када сам постао свјестан да путујем у Токијо. Међутим, насрећу, моја професорица Јелена ће бити са мном. Она ће у нашем тиму бити у својству посматрача. Они преводе задатке са енглеског, помажу такмичарима да очувају фокус, итд. Мислим да ће ми њено присуство бити од помоћи, јер се знамо три године и мислим да она боље од мене зна колико познајем и разумијем одређене области из физике“, закључио је за крај разговора за „Семберија инфо“ Миодраг Остојић.             
 

Семберске новине - И. Гутић