Пчеларска сезона још није завршена :: Semberija INFO ::

 

Пчеларска сезона још није завршена


Након што је прошла година, послије неколико катастрофалних сезона, погодовала семберским пчеларима да изврцају значајне количине багремовог меда, јавила се нада да ће, управо, 2023. година донијети промјене на боље када је пчеларство у питању. Међутим, цијела прва половина 2023. године демантовала је и најоптимистичније пчеларе. Климатски услови током цвјетања багрема, као најзаступљеније пчелиње паше у Семберији, онемогућили су макар и просјечне приносе багремовог меда.

-Сезона је, нажалост, била таква каква је била. Ми смо прошле године имали посла преко главе са врцањем багремовог меда, а ове године ни изблиза толико. Према информацијама које добијамо од колега пчелара ми у БИМЕД-у можемо бити и задовољни, јер смо у просјеку врцали десетак килограма багремовог меда, док неки нису ни килограм. Међутим, није ово ни прва, а сигурно ни посљедња оваква сезона. Научили смо да се носимо са проблемима које нам задају климатске промјене. Најбитније је истаћи да пчеларска сезона још није завршена. У зависности од локације, а мобилни пчелари су ту у одређаној предности, има још биљки које ће нам нудити свој нектар. Од липе, која управо цвјета, преко сунцокрета, ливаде... на пчеларима је да своја пчелиња друштва одрже виталним и здравим“, изјавио је за „Семберија инфо“ пчелар Бојан Нешковић.
 
Нешковић је препоручио пчеларима да у периоду који слиједи на својим пчелињацима посебно обрате пажњу на два детаља. Први се тиче постојања довољних количина хране у кошници, нарочито на оним локацијама гдје су пчелиње паше биле јако слабе. Пчелари, посебно они који се надају још једној паши, не би се требали устручавати ни прихранити пчеле, иако то није уобичајено за овај период сезоне. Циљ је одржати пчеле виталним и у радном расположењу како би биле спремне искористити сљедеће цвјетање медоносних биљака. Други детаљ се односи на појачано присуство пчеларима добро познатог напасника у пчелињим друштвима – варое. Њеној распрострањености допринијела је и блага зима која је умањила ефикасност зимског третмана оксалном киселином који већина семберских пчелара практикује тако да током овог љета не треба запоставити методе за елиминацију ове штеточине из кошница.



-Код нас се мало људи професионално бави пчеларством, што је, имајући на уму однос друштва према овој грани пољопривреде сасвим логично. Међутим, још има оних који би се пчеларством бавили као допунском дјелатношћу, чиме би могли допунити кућни буџет и произвести додатне количине пчелињих производа. Од стране републичког министарства пољопривреде најављене су мјере подршке које ће, ако се десе, значајно помоћи пчеларима. Примјетно је да у раду семберских пчеларских удружења недостаје активности на промоцији пчеларства према заинтересованим људима. Стручни семинари, посјете другим удружењима пчелара ради упознавања и размјене искустава, посјете сајмовима пчеларства... могу значајно побољшати рад са пчелама и наравно, повећати приходе“, поручио је на крају разговора за „Семберија инфо“ Бојан Нешковић.
 
У „БИМЕД’’-овој продавници здраве хране могу се купити сви пчелињи производи које прикупља и обрађује млада екипа професионалаца под надзором Мике и Радинке Деспотовић. Љубитељи багремовог меда не треба да брину. Упркос овогодишњој лошој сезони за багремов мед „БИМЕД“ има довољне количине властитог багремовог меда од прошле године.

Семберија инфо