Сабирају се плодови мршаве године :: Semberija INFO ::

 

Сабирају се плодови мршаве године


Високе дневне температуре извеле су на семберске њиве комбајне. Почела је жетва јечма. Први откоси пали су и на њивама у Малој Обарској.  Пољопривредници нису задовољни овогодишњим приносом јечма, јер је киша током априла, маја и у првој половини јуна лоше утицала на наливање зрна.

На Пољопривредном добру „Семберија“ у понедјељак навече завршили су жетву на седамдесетак хектара.



Дражен Јовић, руководилац ратарства, каже да су имали четири до 4,5 тона јечма по хектару, што је изузетно слаб принос.



„У прошлој години имали смо и до седам тона јечма по хектару на појединим парцелама. Ове године временски услови су се негативно одразили, не само на јечам, већ и на пшеницу, али и на индустријске културе“, каже Јовић.
За десет до петнаест дана, уколико временски услови буду повољни, почеће и жетва пшеница. Судећи по изгледу пшеничног зрна, принос би ове године могао бити преполовљен. Неки кажу, питање је да ли ће имати и тридесет одсто од очекиваног просјечног приноса.

Семберски пољопривредници кажу да су велике штете претрпјели и на поврћу.



Седамдесетосмогодишњег Милана Цвијетиновића пронашли смо на њиви са раним кромпиром у Великој Обарској.



„Кромпир је изузетно лоше родио. Засијао сам га на парцели од три дунума. Тешко је и продати ово што смо тешком муком произвели. Три дана сам возио кромпир на Кванташку пијацу, нико га није тражио. Око 500 КМ дао сам за набавку агрила за прекривање парцеле у марту, сјеменски кромпир сам плаћао по 2,10 КМ по килограму. Пуно сам уложио, а нисам добио ни половину очекиваног рода. Киша је оштетила кромпир у земљи, пуно га је иструлило. Ипак, против природе не можемо ништа. Треба сачувати ово мало здравља што нам је остало“, каже Милан Цвијетиновић.

Његов презимењак Милан Глигић сакупља сијено након обилних јунских киша.



„У својих седамдесет и пет година не памтим тежу годину. Сијао сам и кукуруз, пшеницу, јечам. Бавим се узгојем крава за мужу и свиња. Јечам је ове године слабо понио. Комшија је на два дунума имао свега око 300 килограма јечма“, каже Милан Глигић.

Семберија инфо