БУДУЋНОСТ ЈЕ СТИГЛА И КОД НАС :: Semberija INFO ::

 

БУДУЋНОСТ ЈЕ СТИГЛА И КОД НАС


Мисли глобално – дјелуј локално’’, позната је еколошка парола која нас настоји мотивисати да свакодневно предузимамо мале, ефикасне, здраве кораке који ће изазвати позитиван утицај на ширу околину и заједницу. Истом мишљу се водио Срђан Криваћевић из Бијељине када је кренуо на студије у Нови Сад. Он је сада инжењер енергетских технологија који је одмах послије дипломирања кренуо путем стицања практичног знања у привреди. Прошао је пут од електричара, монтера до пројектног бироа. Почетком ове године је у родном граду основао предузеће „Energy Nova“ са основним задатком пројектовања, продаје и уградње опреме за соларне фотонапонске системе и електромобилност (уградња пуњача за електричне аутомобиле). Главни циљ Криваћевићевог рада се огледа у смањењу емисије штетних гасова у атмосферу, те уштеди енергије и новца кроз искориштавање бесплатне и чисте енергије сунчеве свјетлости. На тај начин овај млади инжењер прави директну повезницу између екологије и економије.
 
-Обновљиви извори енергије су ми привлачили пажњу још из мог средњошколског периода. Сретан сам што данас могу помагати људима да на једноставан начин користе ове изворе енергије. У Семберији данас можемо видјети много соларних панела на разним објектима. Међутим, већина њих се користи за претварање сунчеве свјетлости у топлотну енергију. „Energy Nova“ нуди могућност пројектовања и инсталације соларних фотонапонских система помоћу којих се обезбјеђују додатне количине бесплатне електричне енергије за кориснике“, каже за „Семберске новине“ инжењер Срђан Криваћевић.
 


Паметни систем за велику уштеду
 
„Оn grid соларни систем“ подразумијева повезаност корисника на дистрибутивну мрежу гдје се најприје троши електрична енергија добијена путем соларних панела у објекту корисника. Уколико се појави потреба за додатном количином електричне енергије она ће се повући из дистрибутивне мреже. На овај начин соларна електрана доприноси умањењу рачуна за потрошену електричну енергију. Уколико се, пак, деси да соларна електрана производи више електричне енергије него што је кориснику потребно, помоћу паметних система електрана се оптимизује према потребама корисника, тако да нема „бацања“ електричне енергије. Уштеда се остварује тако што се произведена енергија користи у објекту, не купујући је притом са дистрибутивне мреже. На овај начин се рачуни за електричну енергију могу смањити до 70%. На графикону је приказан однос потрошње (сиво) и производње из соларне електране (жуто).

 


Истиче да соларни фотонапонски систем може функционисати уз постојећи прикључак корисника на дистрибутивну мрежу (ON GRID систем), али и ако такав прикључак не постоји (викендице, ловачке куће итд.). Цијена опреме је у сталном паду, а инвестиција у фотонапонске соларне панеле се отплаћује у року од пет до седам година. Законски прописи Републике Српске који регулишу ову област још увијек нису предвидјели могућност да се вишкови електричне енергије, које корисник добије путем соларних панела, пре(о)дају у дистрибутивну мрежу. Mеђутим, „Оn grid соларни фотонапонски систем“ је начин на који се у Семберији данас сунчева енергија може користити потпуно легално. Фирма као што је „Energy Nova“ је недостајала на тржишту Семберије. Наши еколошки освијештени грађани од сада имају могућност производње чисте енергије и заштите животне средине у исто вријеме. Можда ће се неком све то доимати малим и недовољним, али поновићемо мото еколога: ,,Mисли глобално – дјелуј локално’’.



Семберија инфо