САВО ЦВИЈЕТИНОВИЋ, БИЈЕЉИНСКИ ПЈЕСНИК: Увијек ме привлачила лијепа ријеч :: Semberija INFO ::

 

САВО ЦВИЈЕТИНОВИЋ, БИЈЕЉИНСКИ ПЈЕСНИК: Увијек ме привлачила лијепа ријеч


Савремени хроничари бијељинске прошлости су записали да током највећег дијела историје Бијељине њени становници нису придавали велику пажњу писаној ријечи. Због тога се данас не можемо похвалити књижевним дјелима поезије или прозе која су током минулих времена наста(ја)ла у Семберији.
 
Данас, са друге стране свједочимо да су витезови писане ријечи из Бијељине и Семберије научили лекцију из историје. У посљедњих неколико деценија објављено је много књига приповједака, кратких прича, поезије, романа... оставивши траг у времену за покољења која долазе.


 
Саво Цвијетиновић је један из плејаде савремених пјесника који својим гласом слика оно што душом поете опази. Још у основној школи настала је његова прва пјесма. Од тада, ево тридесетак година како из врела поезије Саве Цвјетиновића не престају извирати стихови његових пјесама. Инспирацију проналази у свему. Духовност, родољубље и породица пружају непрестано надахнуће његовим пјесмама.

- Захвалан сам Богу на два дара, један је дар поезијa, а други је дар моја породица. Они су моја највећа подршка и моја прва критика. Прво читање и прве критике моје пјесме доживљавају у мојој породици. И то ме чини јако поносним. Када ме питају, ко је Саво Цвијетиновић, кажем да сам обичан човјек, породичан човјек, оличење данашњег човјека који се бори за своју породицу“, каже за „Семберске новине“ Саво Цвијетиновић.


 
Упркос великом броју написаних пјесама тек је прошле године објавио своју прву збирку поезије, „Лепота згаженог цвета“ да би почетком ове, 2021. године, објавио и другу збирку под насловом „Смисао у бесмислу“. У њој се нашло 150 пјесама које, на искрен, једноставан, често шаљив, a бунтован начин тематизују дијелове пјесникове збиље. Његове пјесме су неријетко јако актуелне, надахнуте небројеним примјерима тренутне дезорганизације друштва. Изопачен вриједносни систем у друштву, једноставним пјесничким језиком, бива прецизно сециран у Савиним пјесмама.                                        
 
КО ЈЕ САВО ЦВИЈЕТИНОВИЋ?
 
Саво Цвијетиновић је рођен 1974. године. Звање дипломираног менџера је стекао у Београду. Љубитељ природе, екологије и добре књиге. Бавио се фудбалом, одбојком, а сада, рекреативно бициклизмом. Ожењен, отац троје дјеце.


​Семберске новине - Семберија инфо - И.Гутић