На овим острвима нема аутомобила :: Semberija INFO ::

 

На овим острвима нема аутомобила


Неколико европских острва опуштено живи без аутомобила, а у миру и тишини уживају и локалци и туристи.
Мало ствари може да поквари прелијепу локацију као што су шкрипе гума, мирис издувних гасова и нервозно трубљење возача.

Због тога су нека острва у Европи донијела необичан закон и забранила аутомобиле. Опуштено живе без њих и уживају у миру и прелијепој природи.

Хидра , Грчка

Смјештено на Саронским острвима у Егејском мору, ово острво има живописну луку, кривудаве улице, занимљиве тргове и пешачке зоне.

Топло море је тиркизно и кристално чисто, а ту су и бројне плаже и скривене увале.

На овом острву су забрањена сва возила на точковима. Одсуство мопеда који зује попут стршљена и аутомобила који се пробијају лепим улицама ствара невјероватно мирну и безбрижну атмосферу.

Хидра има луку у облику потковице која је испуњена мешавином слатких рибарских бродова, глисера и јахти.

Сарк , Велика Британија

Острво Сарк у Великој Британији је треће најмање острво у архипелагу Каналских острва.

Овде такође нема аутомобила - посјетиоци и становници могу да се крећу по острву коњским запрегама.

Сарк је рај за љубитеље бициклизма и планинарења. Посјетиоци такође могу да уживају у пецању, гађању глинених голубова, стрељаштву и вођеним шетњама на магарцима.

Поред тога, овде је небо познато по одличним условима за посматрање звезда.

Барџи , Велика Британија

Острво Барџи које такође живи без аутомобила налази се само три километра од полуострва Лин у Велсу.
Полудивље истрво има само 9 некретнина које могу да се изнајме. Туристи који овде дођу затећи ће нетакнуту природу која је уточиште дивљих животиња.

Занимљиво је и да је острво насеобина око 200 атлантских сивих фока које се мотају око Бардзијевих увала.
Осим посете светионику од 30 метара (изграђеном 1821. и највишем светионику са квадратним торњем у Великој Британији), нема много „атракција“ и нема продавнице, што га чини савршеним за оне који траже тишину.
У једином острвском локалу "Ти Пеллаф" вечера и доручак могу се резервисати унапред.

Ајл Де Кавало, Француска

Приватно острво Ајл де Кавало, које се налази између Корзике и Сардиније, вјероватно је најзабаченије скровиште на југу Француске.

Острво је дио Међународног морског парка Бонифасовог мореуза - највец́ег морског природног резервата у континенталној Француској.

Чамцима није дозвољено да се везују у увалама острва. Ако желите да истражите земљане стазе на острву, можете то учинити пјешке или у колима за голф.

Вранго , Шведска

Вранго је најјужније насељено острво у шведском архипелагу Јужни Гетеборг. Има пријатну климу и представља мјесто гдје људи долазе да пливају, једу морске плодове и уживају у природи - са биљкама као што су дивље шпаргле које ничу на плажама.

Становници Вранга живе без аутомобила. Они су на острву забрањени, а туристи уживају у миру и тишини, преноси Информер.

Острво красе једноставне и лијепе куће и предивно море. Лука је препуна чамаца, а већина становништва се бави пецањем, преноси Даилy Маил.
 
(Независне)