Њега коже након сунчања :: Semberija INFO ::

 

Њега коже након сунчања


Foto: wavebreakmedia_micro / freepik.com
Након што проведете дан на сунцу, ваша кожа ће вероватно добити мало више бронзе, али ћете уз тен који сте прижељкивали зарадити још нешто: горњи слој коже остаће без влаге, а што сте више препланули - више ће и да дехидрира.

Могу да настану и опекотине од сунца, с последицама које су теже него што бисте очекивали. Благе опекотине доводе до прераног старења коже, док су негативни ефекти тежих опекотина много озбиљнији.

Мало је позната чињеница да слободни радикали настављају да оштећују кожу сатима након излагања сунцу, тако да је наношење производа после сунчања одлична идеја.

Најважније је да останете хидрирани. Иако на тржишту постоји много хидратантних производа, можда је боља опција да се хидрирате изнутра.

Кад су производи за хидрирање у питању, дерматолози препоручују оне који садрже алоју веру јер, уз хлађење и хидратацију коже, ова биљка има и антиинфламаторна својства. Потражите и оне са церамидима (природни липиди који помажу да горњи слој коже остане јак), ланолин (има антибактеријско дејство) и зоб (богата омега-6 масном киселином).

Они који воле природнији режим треба у организам да уносе витамин Ц, камилицу и зелени чај.

Витамин Ц је моћан антиоксиданс који не само да спречава даље оштећење од УВА и УВБ зрака већ помаже производњу колагена, што га чини моћним састојком против старења коже након сунчања. Камилица и зелени чај су, такође, моћни антиоксиданси са антиинфламаторним својствима. Када су у питању ове биљке, одаберите производе као што су хидросоли или оне који садрже јако разблажена етерична уља.

Можете користити купку од овсене каше, стављати облоге од камилице или направити спреј да бисте охладили и умирили кожу.

Код опекотина, дерматолози сугеришу да високе дозе витамина Д такође могу да смање упалу. Важно је да се држите подаље од производа који имају зрнасту текстуру.