Како направити домаћи сок од купина за бољу крвну слику :: Semberija INFO ::

 

Како направити домаћи сок од купина за бољу крвну слику


Foto: Pixabay
Домаћи сок од купина није само укусан већ изузетно здрав. С једном чашом дневно можете одржавати добру крвну слику.

Рецепт који вам представљамо омогућава вам да припремите сок без конзерванса, али у том случају препоручујемо додавање дупло више шећера и чување сока у фрижидеру или замрзивачу за дуже вријеме.

Зашто су купине тако здраве? Осим што су богате жељезом у органском облику, што је посебно корисно за особе с анемијом, дјецу, труднице и дојиље, купине обилују и калијумом, калцијумом, фосфором, магнезијумом те витаминима Б1, Б2 и Ц. Њихове органске киселине попут галотанина и инозита дјелују антимикробно, помажући у борби против бактерија као што су Е. цоли и Салмонелла.

Антиоксиданси у купинама чувају кожу од оштећења и помажу у борби против слободних радикала, чинећи их важнима за нашу општу добробит и изглед. Захваљујући антоцијанину и елагинској киселини, купине су такође ефикасне у сузбијању упала.

Ево како се припрема домаћи сок од купина:

Састојци:

3 кг купина
1 кг шећера
2 лимунтуса
1 конзерванс (опционо)

Рецепт:

Оперите купине и очистите их од петељки и лишћа. Ставите их у велику посуду за кухање. Додајте лимунтус и конзерванс (ако се користи), како би се сок заштитио од кварења.

Прелијте купине с два литре воде и добро изгњечите. Оставите да одстоји преко ноћи. Додајте шећер у сок и добро измјешајте док се шећер не отопи. Још једном изгњечите купине и додајте још једну литру воде.

Кухајте сок док не прокључа. Затим кухајте још 10 минута на слабој ватри уз повремено мијешање, док се купине не распадну. Склоните сок са шпорета и пропасирајте га.

Затим вратите сок на ватру и кухајте још 10 минута. Загријте флаше у рерни на 100 степени.

Топао сок сипајте у припремљене флаше, затворите их и оставите на тамном мјесту да се охладе. Прије конзумирања разриједите сок водом према укусу.

Овај рецепт за домаћи сок од купина осигурава да уживате у свим благодатима овог воћа на здрав и укусан начин.

(Независне)