Колико калорија сагорите ходањем? :: Semberija INFO ::

 

Колико калорија сагорите ходањем?


Foto: Pixabay
Ходање је забаван и једноставан облик вјежбања који је користан и за физичко и за ментално здравље. Може се обављати на отвореном, у затвореном простору или на траци за трчање с нагибом ради већег сагоријевања калорија.

Просјечан број калорија које особа сагори током ходања варира, јер овиси о различитим факторима као што су тежина, темпо (брзина ходања) и удаљеност.

Доб и врста терена по којем особа хода (нпр. равна плоча или брдо) такођер могу утицати на укупан број калорија које се сагоре.


Како утичу темпо, тежина и удаљеност

Ваш темпо, удаљеност и тежина одређују колико калорија сагорите током ходања. Компендиј физичке активности, ресурс којег многи истраживачи користе за процјену и класификацију енергетске потрошње људске тјелесне активности, наводи различите ритмове ходања који се могу користити за израчун укупног сагоријевања калорија.

Темпо и удаљеност могу се прилагодити током времена овисно о вашим циљевима кретања. На примјер, ако сте нови у ходању ради тјелесне активности и имате циљ напредовања до брзог ходања, препоручује се почетак спорим темпом и поступно повећавање броја корака и темпа током времена.

Како пратити сагоријевање калорија током ходања?

За праћење калорија које сагорите ходањем, можете користити различите алате за праћење које можете носити или користити.

То укључује апликације (као што су МапМyWалк или Страва) и фитнесс трацкере. Носиви паметни сатови су још један начин праћења корака и сагоријевања калорија.

Ваш телефон може такођер имати уграђени трацкер корака који прати удаљеност и калорије које сагорите, што може бити повезано с фитнесс трацкером.

Друга опција је електронски педометар, преносни трацкер кретања који прати ваше кораке док ходате. Неки педометри такођер мјере укупну пријеђену удаљеност, пулс и сагоријевање калорија. Да бисте осигурали да педометар има могућност праћења калорија, провјерите детаље произвођача прије куповине.

Будући да постоји много трацкер-а који мјере сагоријевање калорија и укупне кораке, све се своди на личне преференције и оно што желите пратити.

Како сагоријевати више калорија ходањем?

Ако желите повећати сагоријевање калорија ходањем, постоје неколико учинковитих метода и савјета који могу помоћи повећати ваше сагоријевање.

То укључује:

Ходање бржим темпом, што сагоријева више калорија него ходање спорим или умјереним темпом.

Ходање узбрдо или повећање нагиба на траци за трчање. У успоредби с ходањем по равној површини, ходање узбрдо или на нагибу на траци за трчање (поставка која опонаша ходање узбрдо) повећава количину енергије коју трошимо како бисмо сагорјели више калорија.

Кориштење степеница кад год је могуће. Пењање или спуштање степеницама повећава ваше укупне кораке, што сагоријева више калорија.

Укључивање неколико интервала спринта или трчања у своје ходање знатно ће повећати ваш темпо и резултирати већим сагоријевањем калорија.

Настојање да више ходате током дана. Паркирајте на крај паркиралишта, прошетајте за вријеме ручка или ходајте до оближње продавнице или договора умјесто вожње.

Слушање омиљене музике док ходате може повећати интензитет и учинити ходање забавнијим.

Још један једноставан начин да током дана сагоријевате више калорија и добијете више корака је стајање током дана. Покушајте разговарати на телефон док корачате напријед-натраг по својој кући. Мишићи у вашем леђима и ногама ће јаче радити како би сагорјели више калорија док корачате.

Зашто је ходање добра вјежба?

Ходање је добар облик вјежбања јер помаже побољшати ваше физичко и ментално здравље. Довољно физичког кретања сваки дан може побољшати здравље мозга, ојачати кости и мишиће те смањити ризик од хроничних болести попут рака, болести срца или дијабетеса.

Физичко кретање попут ходања такођер помаже побољшати квалитету сна, памћење и концентрацију. Такођер може помоћи снижавању крвног тлака, смањењу боли код артритиса, одржавању здраве тјелесне тежине и смањењу ризика од остеопорозе.

За ментално здравље, ходање може помоћи смањити симптоме депресије и анксиозности. Истраживања су такођер показала да умјерено и интензивно ходање може помоћи побољшати ментално здравље и смањити учинке негативних емоција док помаже и снижавању крвног притиска.

Ходање је учинковит и једноставан облик вјежбања који сагоријева калорије и побољшава ваше опће здравље. Да бисте ходање учинили још забавнијим и уживљивијим, прошетајте с пријатељем, са својим псом или истражујте нову улицу или стазу за планинарење.

Ходање је показало многе здравствене предности, од смањења симптома депресије и анксиозности до смањења ризика од разних болести и побољшања квалитете сна.

(Независне)