Najčešći kvarovi u automobilu - kako ih prepoznati i riješiti? :: Semberija INFO ::

 

Najčešći kvarovi u automobilu - kako ih prepoznati i riješiti?


Foto: Pexels
Statistički podaci pokazuju da je kvar automobila jedan od najčešćih uzroka stresa među vozačima. Često se dešava neočekivano i može značajno poremetiti svakodnevne obaveze. Srećom, postoji način da se to prevaziđe.

U ovom tekstu pogledajte koji su najčešći kvarovi automobila, kako ih prepoznati i efikasno riješiti kako biste ostali bezbrižni na putu.



Kvarovi na mjenjaču

Kvarovi na mjenjaču mogu značajno uticati na performanse vozila, stoga je važno prepoznati simptome na vrijeme. Problemi sa mjenjačem mogu ozbiljno uticati na vožnju i bezbjednost svakog vozila. Prepoznavanje simptoma u ranoj fazi bitno je za pravovremeno rješavanje.
  • Teškoće pri promjeni brzina: Vozači mogu primijetiti da je prelazak iz jedne brzine u drugu otežan ili nemoguć.
  • Neuobičajeni zvukovi: Brujanje, cviljenje ili čudni zvuci prilikom promjene brzina često ukazuju na kvar.
  • Curenje ulja: Ulje ispod parkiranog vozila može ukazivati na curenje iz mjenjača.
  • Neobičan miris paljevine: Ovo može biti znak da se mjenjač pregrijava.
  • Smanjena responzivnost: Ako vozilo ne ubrzava kao ranije ili mjenjač "preskače" brzine, to može biti simptom problema.
Prepoznavanje ovih simptoma može pomoći u ranom dijagnostikovanju problema. Redovne kontrole kod profesionalnog mehaničara su neophodne za održavanje optimalnog stanja mjenjača.

Popravka kvara na mjenjaču

Ako primijetite bilo koji od simptoma kvara na mjenjaču, prvi korak je odmah konsultacija sa stručnjakom. Brza reakcija može spriječiti dalje oštećenje i skupe popravke.

Ponekad se kvarovi mogu riješiti jednostavnom promjenom ulja u mjenjaču. Važan je izbor ulja za menjač koje preporučuje proizvođač vozila.

Ako problem nije u ulju, možda je potrebno provjeriti kablove ili hidraulične komponente mjenjača. U većini slučajeva, zamjena istrošenih kablova ili popravka hidraulike može riješiti problem. Za ozbiljnije kvarove, kao što su oštećeni zupčanici ili sinhronizatori, vjerovatno će biti potrebna demontaža i profesionalna popravka ili zamjena dijelova mjenjača.

Problemi sa motorom

Problemi sa motorom mogu se manifestovati na različite načine, a najčešći su neujednačen rad, gubitak snage i povećana potrošnja goriva.

Za prepoznavanje ovih problema, ključno je obratiti pažnju na "Check Engine" lampicu. Ukoliko se ona upali, to može biti indikator raznih problema, kao što je loše funkcionisanje senzora ili ozbiljniji mehanički kvar. Važno je odmah potražiti pomoć stručnjaka, kako bi se dijagnostika izvršila što prije i spriječilo dalje oštećenje motora.

Vozači mogu osjetiti vibracije, trzaje ili primijetiti neujednačen broj obrtaja. Dim iz auspuha takođe može ukazivati na kvar automobila. Naročito, crni dim može signalizirati problem sa sagorijevanjem goriva, dok plavi dim može ukazivati na sagorijevanje ulja.

Pregrijavanje motora jedna je od manifestacija koju ne treba ignorisati. Ako primijetite da motor stalno pregrijava, to može značiti probleme sa rashladnim sistemom ili curenje antifriza. Odmah provjerite nivo tečnosti i konsultujte stručnjaka za dalje korake.

Kako riješiti problem sa motorom?

Ako motor nepravilno radi, odmah provjerite osnovne stvari, kao što su svjećice, koje mogu biti prljave ili istrošene, ili filteri.

Prvi korak, kako bi se riješio problem sa crnim dimom iz auspuha, jeste da provjerite sistem za gorivo, uključujući injektore i filtere goriva. Ako motor gubi snagu, potrebno je pregledati sistem za dovod vazduha i goriva, jer prljavi filter za vazduh ili zagušeni injektori mogu uzrokovati smanjenje snage.

Problemi sa kočnicama

Pravilno funkcionisanje kočnica je neophodno za vašu sigurnost. Znak koji ukazuje na problem sa kočnicama, jeste pojava neobičnih zvukova prilikom njihovog korišćenja kao što su piskanje, cviljenje ili škripanje.

Pored zvukova, na prepoznavanje problema sa kočnicama može ukazati i produženi zaustavni put ili osjećaj vibracija tokom kočenja. Ako se papučica kočnice čini mekšom nego obično ili se mora pritisnuti jače nego prije, to je takođe znak da nešto nije u redu sa kočnicama i da je potrebna hitna provjera.

Drugi važan indikator jeste neujednačeno kočenje, koje može uzrokovati naginjanje vozila na jednu stranu tokom zaustavljanja. To obično signalizira problem sa kočionim klipovima ili kočionim pločicama.

Popravka problema sa kočnicama

Efikasno rješavanje problema sa kočnicama zahtijeva preciznost i profesionalizam. Obratite pažnju na sljedeće korake:
  • Pregled kočionih pločica: Uvjeriti se da nisu istrošene i da su pravilno postavljene.
  • Provjera kočionih diskova: Provjeriti da li su ravni i bez ogrebotina ili pukotina.
  • Zamjena kočione tečnosti: Redovno mijenjati tečnost radi očuvanja optimalne performanse.
  • Inspekcija kočionih crijeva: Osigurati da nema curenja ili oštećenja na crijevima.
Redovno održavanje i brza reakcija na prve simptome osiguravaju dugotrajnu i sigurnu vožnju.

Električni kvarovi

Električni kvarovi u automobilu često su povezani sa osvjetljenjem, baterijom, ili elektronikom vozačkog sistema. Ovi problemi u automobilu mogu biti izazovni za identifikaciju, ali uz pravu strategiju, rješavanje je moguće.
  • Provjera baterije: Pri startovanju motora, provjerite naponski nivo baterije koristeći voltmetar.
  • Pregled osigurača: Identifikujte i provjerite osigurače kako biste utvrdili da li je neki pregorio.
  • Skener grešaka: Koristite OBD-II skener za identifikaciju i čitanje kodova grešaka u sistemu.
  • Vizuelna inspekcija kablova: Provjerite sve kablove i konektore za znakove korozije ili labavih spojeva.
  • Sistem osvjetljenja: Testirajte sve svjetlosne sisteme kako biste osigurali da rade ispravno.

Popravka električnih kvarova na automobilu

Potrebno je osigurati bezbjednost prilikom rješavanja ovog problema. Uvijek isključite motor prije rada na električnim komponentama, kako ne bi došlo do nezgoda. Zatim je važno koristiti odgovarajuću opremu, poput multimetara i dijagnostičkih skenera, jer omogućavaju precizno lociranje problema.

Samostalno popravljanje može biti rizično. Ispravno rješenje je često (ali ne uvijek) zamijeniti neispravne dijelove poput osigurača, releja ili žica. Ako kvar zahtijeva složeniju popravku, preporučuje se profesionalna intervencija stručnog automehaničara, koji raspolaže specijalizovanom opremom i znanjem.

Prepoznavanje i rješavanje najčešćih kvarova u automobilu ključno je za održavanje dugovječnosti i performansi vašeg vozila. Bilo da se radi o samostalnom popravljanju manjih problema ili angažovanju stručnjaka za složenije kvarove, pravovremena reakcija može vam uštedjeti vrijeme, novac i osigurati da vaš automobil ostane pouzdan i siguran za vožnju.