Који уређаји у домаћинству троше највише струје? :: Semberija INFO ::

 

Који уређаји у домаћинству троше највише струје?


Foto: Freepik/rawpixel.com
Иако електрични уређаји олакшавају живот и свакодневицу, ипак, кад стигне рачун за струју, схватите да комфор има своју цијену. Управо због тога смо одлучили да провјеримо који уређаји у домаћинству троше највише струје и како их можете рационалније користити.

Ко су велики потрошачи струје?

Без обзира на то да ли сте већ проучавали кућанске апарате и покушавали да смањите потрошњу струје, сигурно знате да су велики потрошачи управо они велики уређаји које често користите. Ако сте прије куповине ових уређаја и расхладних апарата размишљали о енергетској ефикасности,  вјероватно сте направили паметан потез и купили уређаје А енергетске класе, јер они спадају у групу с најмањом потрошњом електричне енергије. Иначе, што се тиче кухињских апарата, највише електричне енергије троше машина за суђе, бојлер, затим фрижидер и замрзивач, слиједи пећ с електричном плочом за кување и рерна.

Наиме, фрижидер и замрзивач су једини кухињски уређаји који су стално повезани на струју, односно раде из дана у дан, из године у годину. Према томе, они су у самом врху када је у питању потрошња струје.

Обавезно провјерите термостат, јер фрижидер ради најефикасније ако је температура подешена између три до пет °Ц. Оптимална температура замрзавања је -18°Ц, а подешавањем само једног степена ниже може се повећати потрошња струје.

Савјетује се да не постављате фрижидер поред пећи, радијатора, шпорета и других извора топлоте, јер ће тако требати много више времена да постигне радну температуру.

С обзиром на то да се у већини домаћинстава шпорети користе свакодневно, за очекивати је да велики дио потрошње струје отпадне на њих. У зависности од броја чланова породице, електрични шпорет мјесечно може потрошити између 120 и 240 кW.

Гријачи рерне због своје јачине изузетно су велики потрошачи, а чешће користимо рингле и плоче за кување него што печемо. Сматра се да се око 80 одсто струје потроши на кување.

Машина за веш и сушење веша - Када су у питању кухињски апарати, не треба заборавити ни на машину за суђе, јер се сматра да је прање у њој енергетски ефикасније од ручног прања посуђа и самим тим финансијски исплативија опција за домаћинство. У просјеку мјесечна потрошња струје машине за суђе је око 50 кWх у четворочланој породици. Домаћинство је немогуће замислити без машине за прање веша, а процјене су да око 10 одсто мјесечног рачуна за струју одлази управо на овај уређај. Иначе, машина за веш просјечне снаге два кW троши три кW струје по једном прању, а уколико се укључује три пута седмично, то је мјесечна потрошња од 36 кWх.

Бојлер је такође један од већих потрошача струје, а удио потрошње коју направи бојлер је чак 10 до 15 одсто укупне електричне енергије која се потроши у домаћинству. Бојлер снаге два кW, који је укључен три часа, потроши шест кWх електричне енергије. Да бисте га користили на најефикаснији начин, подесите га на температуре између 50 и 55°Ц.

Како да смањите потрошњу струје?

У продавницама бијеле технике сви електрични уређаји и кућански апарати имају наљепнице са ознаком енергетске класе и просјечном потрошњом енергије при кориштењу. Скала енергетских разреда може се изразити словом А, Б, Ц, Д, Е, Ф или Г, а енергетски најефикаснији уређаји и уређаји с најмањом просјечном потрошњом електричне енергије имају ознаку А, док они са ознаком Г имају највећу потрошњу.

Иако је за куповину енергетски ефикаснијег фрижидера потребно више новца, када се узму у обзир све карактеристике и у првом реду енергетска уштеда, очигледно је да се улагање у фрижидер А++ класе и те како исплати.

Поред куповине енергетски ефикасних расхладних уређаја, значајну уштеду можете осигурати и свакодневним навикама и начином кориштења апарата.

Један од савјета је да избјегавајте непотребно отварање врата, али и предуго држање отворених врата. Такође, немојте одлагати врућу или топлу храну у фрижидер, јер тада уређај троши више енергије како би охладио јело. Умјесто тога, сачекајте да се храна охлади на собној температури, па је онда одложите у фрижидер.

Ако желите да економичније трошите струју, приликом кувања се постарајте да све посуде на шпорету буду поклопљене, јер се на овај начин топлота задржава у посуди, па кување хране траје краће. Не отварајте врата рерне ако то није неопходно, јер се са сваким отварањем снижава температура и изгуби око 20 одсто топлоте.

Избор енергетски ефикасне машине за веш није једини начин да уштедите струју, воду и новац, а значајна уштеда се може остварити ако се машина користи само када је напуњена, те ако се користе краћи циклуси прања и ниске температуре.

Приликом прања групишите веш према боји и степену запрљаности и користите програм од 20 и 30°Ц кад год је то могуће.

Најбоље је да купите бојлер А енергетског разреда, који има енергетску ефикасност загријавања воде и до 36 одсто. Уколико напуштате стан на дуже од једног дана, искључите бојлер.

(Независне)