ПАЛАДИЈУМ ЈЕ ПОСТАО ВРЕДНИЈИ ОД ЗЛАТА :: Semberija INFO ::

 

ПАЛАДИЈУМ ЈЕ ПОСТАО ВРЕДНИЈИ ОД ЗЛАТА


Foto: Profimedia

Током прошле године, цена паладијума је скочила за чак 70%, да би почетком ове године, цена овог племенитог метала премашила цену злата

Цена злата се тренутно креће око 1450 долара за унцу, док је цена паладијума од септембра прешла ниво од 1650 долара за унцу.

КапиталРС, за све који су заинтересовани да науче како да тргују ценом паладијума или оне који једноставно желе да прошире своје знање, припремио је бесплатан водич "Како трговати ценом паладијума". Водич је прилагођен свим нивоима знања и можете га преузети преко линка испод.

Паладијум и платина користе се као катализатори који контролишу емисију штетних гасова приликом сагоревања горива. Паладијум се пре свега користи као катализатор у моторима који раде на бензин, док се платина користи у моторима који раде на дизел. У развијеном свету, мотори на бензин су већ неко време популарнији, што је имало значајан позитиван утицај на потражњу за паладијумом. Све оштрији стандарди о емисији штетних гасова у Европи и Кини подстичу прелаз на моторе који користе бензин. С друге стране, снабдевање паладијумом је ограничено, са Русијом и Јужном Африком као највећим произвођачима, што је један од кључних фактора упорног раста цене.
Највећу препреку даљем расту цене паладијума представљају недавно успоравање светског економског раста и продужени трговински рат. Ови фактори могу негативно утицати на аутомобилску индустрију, а самим тим и на потражњу за паладијумом.

Цена паладијума за сада не показује знаке посустајања, али негативни економски подаци из САД објављени прошле недеље шаљу сигнал упозорења. Међутим, уколико економија Сједињених Америчких Држава настави да се развија, а Кина и САД постигну трговински споразум, постоји незанемарљива шанса да ће цена паладијума наставити са растом у наредном периоду.

(Блоомберг, Wалл Стреет Јоурнал)