Маја Савановић Зорић: Међународни дан среће :: Semberija INFO ::

 

Маја Савановић Зорић: Међународни дан среће


На Међународни дан среће, психологиња и психотерапеуткиња, Маја Савановић Зорић, подијелила је корисне савјете о проналажењу радости у малим стварима умјесто чекања да нам срећа сама дође. Пред вама је низ корисних савјета за побољшање емоционалног благостања и проналажење среће у свакодневном животу:

1. **Чување добрих успомена:**

Чување добрих успомена има важну улогу у психолошком благостању. Важно је фокусирати се на позитивна искуства и успомене како би ојачали емоционалну отпорност и повећали осјећај среће и задовољства. Ово се може постићи кроз технике попут вођења дневника захвалности, визуализације позитивних искустава и активног тражења прилика за стварање нових добрих успомена. Очување добрих успомена може нам помоћи  да одржимо баланс између позитивних и негативних искустава и тако промовишемо емоционалну добробит. Сваки дан одвојите вријеме за препознавање и уважавање ствари за које сте захвални. То може бити једноставно попут записивања три ствари за које сте захвални сваког дана.

2. **Прихватање грешака:**

Грешке су дио живота и важно је из њих учити умјесто да их тугујући или љутито одбацујемо. Требамо их прихватити као прилику за лични раст и развој. Научите прихватати себе с љубављу и саосјећањем, укључујући и своје недостатке и грешке. Рад на самоприхватању може побољшати самопоуздање и самопоштовање. 

3. **Стрпљење и вјера у право вријеме:**

Важно је имати стрпљења и вјеровати да ће се ствари догодити кад треба. По ријечима нашег псохолога, Маје Савановић Зорић,  стрпљење и вјера да ће све доћи у право вријеме могу бити корисни алати за суочавање са изазовима и тешкоћама. Ови ментални ставови могу помоћи у одржавању оптимизма и стабилности током тешких периода. Психолог кроз свој рад може подржати клијенте у развијању ове врсте менталне флексибилности, подстичући их да пронађу смисао и сврху у својим искуствима, чак и када се суочавају с неизвјесношћу или фрустрацијама.

4. **Прихватање лоших дана:**

Свако пролази кроз добре и лоше дане, а важно је прихватити их као дио природне равнотеже живота. Како Маја наводи, прихватање лоших дана је кључно за емоционалну добробит. То подразумијева препознавање и прихватање својих емоција, умјесто да се покушавају потиснути или игнорисати. Рад с клијентима подстиче се разумијевање да су лоши дани нормалан дио живота и пружа алате за управљање њима, попут техника за смањење стреса, вјежби самопомоћи и промјене негативних мисаоних образаца. 

.5. **Имање повјерења:**

Важно је имати повјерење у себе и своје способности те бити одлучан у остваривању својих циљева. Требамо се суочити с изазовима с менталном агилношћу и спремношћу за доношење одлука.

6. **Постављајте циљеве:**

Постављање реалних и остваривих циљева може вам пружити осјећај сврхе и мотивације. Размислите о краткорочним и дугорочним циљевима те о корацима које можете подузети како бисте их постигли.

7. **Будите активни:**

Редовна физичка активност може побољшати расположење и смањити осјећај тјескобе. Пронађите активност која вам одговара, било да је то шетња, трчање, теретана  или нешто друго.

8. **Развијајте друштвене везе:**

​Квалитетни односи с породицом, пријатељима и заједницом кључни су за осјећај среће и благостања. Посветите вријеме повезивању са другима и изградњи подржавајућих односа.