Едукативно предавање о коронарној болести - Чувајмо своје здравље :: Semberija INFO ::

 

Едукативно предавање о коронарној болести - Чувајмо своје здравље


Едукативно предавање о теми “Коронарна болест”, одржано је у препуној сали хотела “Дрина”, а предавач је била примаријус др Милица Ловрић, шеф кардиологије у болници “Свети врачеви”.
-Свједоци смо да нам је свакодневица испуњена бројним обавезама, проблемима и стресом, а све то оставља траг на наше здравље. Едукативне радионице имају намјеру да се наше становништво упозна са факторима ризика, како се коригују, како да успоримо настанак кардиоваскуларне болести и како да препознамо прве симптоме. Намјера ми је да нашем становништву укажем на значај здравља, јер то је највеће богатство које треба чувати, пазити и лијечити, истакла је др Ловрић. Међу кардиоваскуларним обољењима предњаче исхемијске болести срца које се манифестују у различитим клиничким облицима, као напрасна срчана смрт, акутни инфаркт миокарда, ангина пекторис која може бити стабилна и нестабилна, као поремећај срчаног ритма и као исхемијска кардиомиопатија.
-Највише пацијената умире од акутног инфаркта миокарда, а атеросклероза је такође доминантна у исхемијској болести срца. Ријеч је о дегенеративном процесу који карактерише накупљање масних наслага на зидовима крвних судова, али и као процес старења који је неминовност. Ту су и други фактори ризика, висок крвни притисак, шећерна болест, пушење, физичка неактивност те повишене масноће у крви, каже др Ловрић и наглашава да на велики број фактора ризика можемо превентвно дјеловати.
-Ми смо као популација веома немарни према себи и најчешће реагујемо онда кад нам се деси озбиљан здравствени проблем, а много тога можемо зауставити да нам се не деси, каже др Ловрић. Она наглашава да су фактори ризика које можемо контролисати, престанак пушења, редовна контрола крвног притиска и шећера у крви, редуковање килаже, лаганија и здравија храна, али и физичка активност, са што више шетања.
-Потребно је да повремено, без обзира што немамо конкретних тегоба, одемо код љекара, урадимо контролни преглед и лабораторијске анализе са освртом на липидни статус, каже др Ловрић и наглашава да је некада боље џаба отићи љекару него да се чека шта ће се десити. Постоје и бројни функционални тестови за доказивање исхемијске болести, а то значи да је поред класичних прегледа потребно урадити и ултразвучну дијагностику која је суверена и неинвазивна метода која даје информације о морфологији срца и у каквом је стању срце. Такође постоје одређени неинвазивни тестови, али и стресехокардиографија, односно фармаколошки тест оптерећењем. Др Ловрић савјетује грађанима да се у случајевима када се појаве симптоми који упућују на инфаркт, одмах јаве љекару јер је вријеме веома важан фактор у пружању адекватне медицинске помоћи.