Острво које је потпуно забранило продају цигарета због чистијег ваздуха :: Semberija INFO ::

 

Острво које је потпуно забранило продају цигарета због чистијег ваздуха


Foto: Ilustracija
На мирном, вјетровитом острву на сјеверу Холандије готово да нема возила. Аутомобили нису забрањени на Шиермоникогу, али подручје је мало и равно, тако да већина становника све ради пјешке или бициклом.

То је довело до тога да се могу похвалити натпросјечно чистим ваздухом, а изгледа да ће постати још чистији.

Холандско острво Шиермониког одлучило је да потпуно забрани продају цигарета и дуванских производа у супермаркетима. Овај револуционарни потез изазвао је интересовање јер је острво међу првима у свету донело тако строгу забрану.

Технички продаја је дозвољена на пумпама, али не постоји

Нова уредба ступиће на снагу 1. јула. Технички, забрана се односи само на супермаркете и продавнице прехрамбених производа, док је и даље дозвољена на бензинским пумпама и специјализованим продавницама.

Пушачима из Шиермоникога то мало значи. На острву са нешто мање од 1.000 становника нема бензинске пумпе, имају само један сеоски супермаркет, а отварање специјализоване продавнице никоме не би било исплативо јер, осим неколико љетњих мјесеци, на острву нема туриста. Куповина дуванских производа преко интернета већ је била забрањена прошле године.

Нова, строга регулатива свакако ће подстаћи неке од преосталих потрошача са острва да престану да пуше и одбаце нездраву навику. Ако не успију, мораће трајектом до копна, до малог лучког града Лауверсунга.

Тамо се, међутим, једино продајно мјесто затвара у јулу, па ће послије пресељења на копно упорни пушачи морати да возе још двадесетак километара до Докума. Прилично компликована, дуга и не баш јефтина авантура за кутију цигарета!

Холандска влада најавила је спровођење амбициозног плана за стварање „генерације без дима“ до 2040. године, а први корак је забрана продаје дуванских производа на бензинским пумпама 2030. године, који ће се спроводити на националном нивоу. Еколошки активисти и стручњаци који промовишу здрав живот задовољни су овим потезима, али неки упозоравају да постоји опасност од процвата нелегалне трговине дуванским производима.

Већи дио површине острва има статус националног парка

Шиермониког је острво које се такође поноси статусом националног парка. Дугачко је 16 километара, широк 4 километра, а на острву постоји само једно истоимено насељено мјесто.

Ту живи око 950 људи, а годишње га посјети око 300.000 туриста. Већина посјетилаца су једнодневни излетници, али на острву постоје и хотели и куће за одмор са око 5.000 лежајева.

Туризам је најважнија привредна грана, али је изузетно сезонска, па се крајем љета мир враћа на острво и његове улице. Посјетиоци обично долазе овде у дуге шетње, уживање у природи и купање.

(Независне)