Догодило се на данашњи дан, 27. јануар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 27. јануар


1235 . У Трнову у Бугарској умро Сава Немањић, утемељивач Српске православне цркве, државе и школства. 1219 . издејствовао аутокефалност СПЦ, а његова дела"Номоканон" и "Синодик православља" постали правни и духовни стубови српске државности. Његовом заслугом основани књижевни и школски центри у манастирима. Мошти Светог Саве пребачене и сахрањене у мају 1237. у манастиру Милешева, а за време Отоманског царства Турци их извадили и 1594. спалили на Врачару у Београду.

1822 . На скупштини у Епидауру грчки устаници прогласили независност Грчке, коју је Турска признала 1829.

1859 . Рођен немачки цар и пруски краљ Фридрих Вилхелм ИИ Виктор Алберт. На престо ступио 1888, а 1918, после пораза Немачке у Првом светском рату, приморан да абдицира. Побегао у Холандију, која је одбила да га изручи савезницима ради суђења за ратне злочине. Умро 1941. у Холандији.

1865 . Шпанија признала независност Перуа.

1885 . Рођен амерички композитор Џером Керн, отац модерног мјузикла. Његова оперета "Пловеће позориште" сматра се једном од најбољих у историји позоришта САД. Компоновао и филмску музику.

1901 . Умро италијански композитор Ђузепе Верди, један од највећих музичких стваралаца XИX века. Светску славу стекао операма"Аида", "Отело", "Травијата", "Риголето", "Набуко", које су и данас кључна дела репертоара оперских кућа широм света. Његовој сахрани у Милану присуствовало 200.000 људи.

1924 . Влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца потписала у Риму пакт о пријатељству и сарадњи са Италијом и споразум којим је Ријека предата Италији.

1926 . Енглески проналазач Џон Логи Берд у Лондону први пут јавно демонстрирао телевизију.

1943 . Авијација САД извршила, у Другом светском рату, први напад на Немачку целодневним бомбардовањем ратне луке Вилхелмшафен.

1945 . Совјетске јединице ослободиле Аушвиц, нацистички концентрациони логор у Другом светском рату у ком је убијено милион и по људи, међу којима више од милион Јевреја. Тај датум обележава се у Европи као Дан холокауста.

1964 . Француска успоставила дипломатске односе с Народном Републиком Кином.

1967 . Током проба за лет на Месец у бази Кејп Кенаверал, 3 америчка астронаута погинула у капсули свемирског брода "Аполо 1" у ком је избио пожар.

1967 . Представници 60 земаља потписали споразум о забрани употребе оружја за масовно уништавање у свемиру.

1973 . Потписивањем мировног уговора у Паризу завршен Вијетнамски рат и окончано војно ангажовање САД у тој земљи. Главни преговарачи, амерички државни секретар Хенри Кисинџер и северновијетнамски министар Ле Дук То добили исте године Нобелову награду за мир.

1981 . Најмање 500 људи погинуло на индонежанском фериботу "Тампомас ИИ" који је после пожара потонуо у Јаванском мору.

1991 . Америчка авијација у Заливском рату почела масовно бомбардовање другог по величини ирачког града Басре.

1991 . Посланици Собрања изабрали Киру Глигорова за председника Македоније.

1993 . У Њу Делхију полиција употребила сузавац да растера побуњене Хиндусе који су напали џамију и муслимане који су напали хиндуски храм и том приликом спалили десетине радњи.

1996 . У Нигеру војним ударом оборен први демократски изабран председник Махамане Осман.

1997 . Уочи Светосавске литије, у којој је те године учествовало више од 100.000 људи, повукао се полицијски кордон у Коларчевој улици у центру Београда. Полиција и демонстранти стајали непрекидно 7 дана једни спрам других током протеста због фалсификовања локалних избора у Србији у новембру 1996. Студенти бучно прославили завршетак акције "кордоном на кордон" и кренули у протестну шетњу улицама Београда.

1998 . Европска унија и НАТО изразили забринутост због заоштравања ситуације на Косову, где су учестали сукоби наоружаних Албанаца и српских снага безбедности.

1999 . Београдска канцеларија Комесаријата УН за избеглице саопштила да у 98 села у централном и западном Косову више нема српског становништва.

2002 . У серији експлозија у војном складишту у Лагосу и пожару изазваном експлозијама погинуло више од 1.000 људи.