Нагле промјене температуре утичу на здравље становника :: Semberija INFO ::

 

Нагле промјене температуре утичу на здравље становника


Извор: БХРТ/Зорица Вујмиловић (Б.Е.Г)

Претходних дана, свједоци смо да се температуре у 24 сата промијене и за више од десет степени, од минуса до високих температура у плусу. Јучер је било 18, док је данас хладно, снијег и најава минуса и праве зиме. Ови температурни шокови, посебно негативно утјечу на метеоропате, али највише на хроничне болеснике и најмлађу популацију.

Нагле промјене температуре, влажности и атмосферског притиска могу изазвати бројне проблеме за грађане, при чему су неки више, а неки мање подложни временским осцилацијама.

Добра вијест стиже из ХМЗ РС је да наредних дана неће бити већих осцилација, па ће температуре бити нешто стабилније.

АНЂЕЛА ВУЧИЋЕВИЋ, метеоролог у РХМЗ РС

"То вријеме ко је у Хрватској код нас стиже у току дана, пад температура, са плус 20 оно како смо најављивали пало је до минус 1, колико смо рекли да ће бити. Наредних дана стабилније вријеме, мање падавина, температуре ће бити примјереније зими,али неће бити током дана у минусу".

Температурне промјене највише осјете пацијенти који болују од срчаних и респираторних, односно плућних болести и они који имају проблем са гастро системом, док је опште познато да промјене погађају посебно особе склоне метеоропатији.

АЛЕКСАНДРА РАДОЈЧИЋ, инфектолог

"Стандардно за половину јаануара имате респиераторне вирусе, грип, ковиде, али немамо тешке болести, у овом тренутку актуелне варичеле, на прелазима,поготоо када су овакве промјене времена један даан је снијег, а други 14 степени у граду".

Питали смо грађане како подносе температурне разлике ових дана, с обзиром на то да можемо по подацима само јутарњих сервисних информација закључити да се свакодневно огроман број људи прегледа у Домовима здравља широм Босне и Херцеговине.

Нешто стабилније вријеме наредних дана не значи да ће број људи, посебно са респираторним тегобама бити мањи. Напротив, чека нас врхунац сезонског грипа и других вирусних инфекција уобичајених за овај период. Завршава и школски распуст, па ће и ширење инфекција бити још веће.