Незадовољни купац научио АИ да псује :: Semberija INFO ::

 

Незадовољни купац научио АИ да псује


- Лондонска фирма за доставе ДПД онемогуц́ила је дио свог онлајн чет-бота, који покрец́е вјештачка интелигенција (АИ), након што је незадовољни купац успио да научи АИ да псује и критикује компанију, пренијели су данас британски медији.

Музичарка Ешли Бошам (30) покушавала је да пронађе несталу пошиљку, али није успјела да добије корисне информације од чет-бота, преноси Гардијан.

Због тога је одлучила да се мало забави и почела је да експериментише како би открила шта све може да уради чет-бот и тада је, према њеним речима "почео хаос".

За почетак, замолила је АИ да јој исприча виц, али је убрзо отишла даље и натјерала чет-бота и да напише пјесму у којој критикује компанију. Након неколико сљедећих размјена чет-бот је почео да псује, а потом и да критикује своју компанију и себе. Описујући чет-бот, она је написала на платформи Икс (Твитер):

"Потпуно је бескористан да одговори на било каква питања, а када сам га замолила са задовољством је произвео пјесму о томе колико су и он и запослени у фирми за доставе ДПД ужасни као колектив, да би послије неколико упита чет-бот почео и да псује". Музичарка је објавила пост о овоме који је имао 800.000 прегледа за 24 сата.

(Независне)