Пензија више неће бити, људи ће у будућности радити до смрти? :: Semberija INFO ::

 

Пензија више неће бити, људи ће у будућности радити до смрти?


Рик Еделман, оснивач и извршни предсједник компаније Еделман финансијскa podrška (Edelman Financial Services), једне од водећих компанија за финансијско савјетовање сматра да ће ускоро нестати досадашњи концепт пензионисања.

Еделман у једном видеу наводи да ускоро више неће бити класичног слиједа догађаја: рађамо се, идемо у школу, радимо, идемо у пензију и умиремо.
 
"Очекивани животни вијек врло ће се вјероватно драстично продужити, што значи да ћемо можда живјети 110 или 120 година. Неће бити одржива идеја одласка у лагодну пензију са 65 година. Наиме, ако живимо 120 година, а одемо у пензију са 65, како ћемо зарадити, односно приуштити 50 или 60 година слободног времена?", каже Еделман.
 
"Готово је с идејом пензије. То је била иновација 20. вијека које није било у 19. вијеку и које неће бити ни у 21. У будућности ћете радити до 75, 85, 95. или 105. године живота. Но, не брините због тога. Није тако страшно како звучи. Ви ћете, наиме, жељети да радите. Желићете да радите из два разлога. Прво, бићете довољно здрави да то можете. Бићете као стогодишњак здрави као што је неко данас с 40 или 50 година, а то значи да ћете хтјети да останете активни, и у привређивању и у заједници", наводи Еделман први разлог.
 
"Друго, лакше ћете него икад прије зарађивати новац, захваљујући заједничкој економији, краткотрајним уговорима, идеји рада са скраћеним радним временом, рада преко интернета и слично. Нећете више морати да радите 40 или 50 сати недељно и нећете морати да зарађујете ​​100 или 200 хиљада долара годишње. Моћи ћете да допуните свој приход с 20.000 до 40.000 долара годишње радећи хонорарно оне послове које желите. Новац ће бити лако доступан, а то значи да ћете умјесто да једва дочекате године или потребан стаж за пензију, у другачији концепт пензије отићи раније и чешће", објаснио је Еделман.
 
"Ми то тренутно називамо годишњим одморима. Но онда ћемо их имати чешће. Дакле, ићи ћемо у школу, наћи ћемо посао, а онда узети пар година слободног. Касније ћемо поновно отићи у школу и започети неку сасвим другачију каријеру", сматра Еделман. "Чинићемо тако кроз цио живот. Нестаће линеарног концепта запослења. Умјесто тога, појавиће се циклична линија живота гдје ћете пролазити кроз учење, запошљавање и слободно вријеме кроз цио свој живот. Биће забавно и пријатно, а биће и корисно за заједницу. Зашто би неко с тим имао проблем?", додао је.

index.hr/infobijeljina.com