Опљачкано благо враћено Египту! Американци предали древне статуте бога и светих животиња :: Semberija INFO ::

 

Опљачкано благо враћено Египту! Американци предали древне статуте бога и светих животиња


Foto: Twitter/Embassy of Egypt USA
У амбасади у Вашингтону обележен повратак културне баштине заплењене током истрага у Чикагу, Мемфису и Кливланд.
 
У Амбасади Египта у Вашингтону одржана је церемонија у част повратка пет древних артефаката тој земљи, пише  Ахрам Онлине. Предмете им је предало Одељење за унутрашњу безбедност Министарства унутрашњих послова САД.
Међу пет артефаката је бронзана статуа староегипатског бога Сета, као и изрезбарена скулптура скарабеја, свете бубе, од базалта и део скуптуре направљене између 1500. и 600. године пре нове ере. Осим тога, ту су и скулптуре рибе и глава сокола из доба Птоломеја.
 
САД и Египат су 2021. потписале петогодишњи меморандум којима се уводе забране увоза појединих категорија египатске културне баштине у Сједињене Државе. Током церемоније, египатски амбасадор у Вашингтону Моатаз Захран захвалио је америчким властима на повратку ових предмета и похвалио је ефикасну сарадњу две земље у заштити културног наслеђа.
 
Џефри Дарен, заменик секретара Министарства унутрашње безбедности САД, рекао је да су опљачкани артефакти откривени у три истраге које су спровели агенти у Чикагу, Мемфису и Кливланду.
 
(Телеграф)