УПОЗНАЈТЕ ЗЕМЉЕ КОЈЕ НАЈВИШЕ ВОЛЕ КАФУ :: Semberija INFO ::

 

УПОЗНАЈТЕ ЗЕМЉЕ КОЈЕ НАЈВИШЕ ВОЛЕ КАФУ


Људи који живе у Њујорку пију седам пута више кафе од осталих. Занимљив податак, а такав је и онај да се на годишњем нивоу најмање кафе попије у вијетнамској пријестоници Ханоју – 0,4 кг по глави становника.
Ипак, мјештани Хелсинкија су, гледајући градове понаособ, највећи љубитељи кафе, с обзиром да један становник главног града Финске годишње, у просјеку, конзумира 9,6 кг кафе. Управо је тај податак утицао на статистику о земљама које највише воле кафу, па је, према посљедњим званичним информацијама те врсте, Финска земља гдје се највише пије кафа. Након ње слиједе Норвешка и Исланд, док се у првих 10 држава на тој љествици налази само једна која није у Европи.

Уосталом, упознајте земље које највише воле кафу, као и неке спрецифичности у вези са њеном припремом у тим поднебљима гдје овај чаробни напитак радо конзумирају.

Финска – 12 кг по становнику
Шампион на овој листи је Финска, гдје се по глави становника годишње попије 12 кг кафе. Финци кафу конзумирају свакодневно, током цијелог дана, а најпопуларније су благо пржене врсте. Можемо рећи да је финска „кхави“ варијација на тему „турска кафа“, при чему се мљевена кафа прелије врелом водом, а потом неколико пута кратко ври.

Норвешка – 9,9 кг по становнику
Норвежани кафу служе уз доручак, али им ништа мање драга није ни уз десерт послије вечере. У овој земљи се такође његује и обичај позивања на кафу, уз колаче и пециво. Уз то, када вас пут нанесе у руралне дијелове Норвешке, обавезно пробајте коктел од кафе и вотке, познат као „карск“.

Исланд – 9 кг по становнику
Исланђани не заостају пуно за становницима претходних земаља по питању количине попијене кафе, јер, генерално, народи са сјевера Европе конзумирају највише тог чаробног напитка – на Исланду је то, у просјеку, неких пет шољица дневно. Колико овдје воле кафу, говори и податак да је Исланд домаћин бројним такмичењима бариста.

Данска – 8,7 кг по становнику
И у Данској се кафа традиционално служи уз свако јело и обавезна је у свим приликама. Она је вјерни пратилац колачића и торти, а служе је и уз мале сендвиче.

Холандија – 8,4 кг по становнику
Један Холанђанин, у просјеку, дневно попије 1,84 шољица кафе. У овој земљи кафу радо пију у кућној атмосфери, када је „коффиетијд“ или вријеме за кафу, обично уз колачиће. У неким дијеловима Холандије кафу служе уз један колачић, док, рецимо, на југу, обавезно је прати и велика слатка пита. Овдје ће вам, такође, кратку кафу сервирати уз чашицу Цалвадос-а (ракија од јабука).

Шведска – 8,2 кг по становнику
Швеђани, као и Холанђани, пију средње пржену кафу у комбинацији са слатким млијеком. Овдје његују ритуал познат као „фика“, што би буквално значило „попити кафу“, а подразумијева комбиновање кафе и колачића или пецива. Мада, „фика“ представља различите ситуације, као што је пауза на послу или дружење, а свима је заједничка управо кафа.

Швицарска – 7,9 кг по становнику
У овој земљи посебно воле кафу чија је основа еспресо, а нарочито варијанту еспресо напитка сличног Америцано-у. Вјерује се да је та врста кафе и настала управо у Швицарској, у дијелу око границе са Италијом. Важно је напоменути и да, за разлику од скандинавских земаља, филтер кафа овдје није нарочито популарна.

Белгија – 6,8 кг по становнику
Белгијанци већ дуго његују традицију комбиновања кафе и чоколаде, свог националног блага и поноса. Они дневно, у просјеку, попију 1,35 шољице кафе, најчешће док грицкају вафле.

Луксембург – 6,5 кг по становнику
Неке картактеристичне врсте кафе које ћете моћи попити у Луксембургу су „лаит Руссе“ или „Руско млијеко“, која је у основи кафе лате, као и „цафе гоурманд“, еспресо који потиче из Француске и служи се уз десерт.

Канада – 6,5 кг по становнику
Канађани, једноставно, обожавају кафу, толико да она слови за најчешће конзумирани напитак у њиховој земљи. Иако у Канади постоје бројни ланци кафетерија и кафића гдје се служи кафа, тамошњи житељи највише воле да је конзумирају у кућној атмосфери.