Земља постаје преврућа за људе :: Semberija INFO ::

 

Земља постаје преврућа за људе


Foto: LiveScience

Извор: Глас Српске

​Ако се глобална температура повећа за један степен Целзијуса (Ц) или више од тренутног нивоа, сваке ће године милијарде људи бити изложене топлоти и влази толико екстремној да се неће моћи природно охладити, према интердисциплинарном истраживању Пен Стејт Универзитета у Пенсилванији.

Резултати објављени у Зборнику радова Националне академије наука показали су да ће загријавање планете 1,5 степен изнад прединдустријског нивоа бити све погубније за људско здравље широм планете.

Људи могу издржати само одређене границе топлоте и влаге прије него што њихова тијела почну осјећати здравствене проблеме повезане с топлотом, попут топлотног или срчаног удара. Како климатске промјене повећавају температуру широм свијета, милијарде би људи могле бити гурнуте изван тих граница.

Од почетка индустријске револуције, када су људи почели сагоријевати фосилна горива у машинама и фабрикама, температура широм свијета порасла је за око 1,5 степени. Прије осам година 196 земаља потписало је Париски споразум чији је циљ да се ограничи пораст температуре у свијету на 1,5 степен изнад прединдустријског нивоа.

Истраживачки тим моделирао је глобална повећања температуре у распону између 1,5  и 4 степена - што се сматра најгорим сценаријем у којем би се загријавање почело убрзавати - како би се идентификовала подручја на планети на којима би загријавање довело до нивоа топлоте и влаге која прелази људске границе.

"Да бисте разумјели како ће сложени проблеми у стварном свијету попут климатских промјена утицати на људско здравље, потребна вам је стручност и за планету и за људско тијело", рекао је коаутор Лери Кини, професор физиологије и кинезиологије на Пен Стејту и коаутор нове студије.

"Нисам климатски научник, а моји сарадници нијесу физиолози. Сарадња је једини начин да схватимо сложене начине на које ће околина утицати на животе људи, како би почели развијати рјешења за проблеме с којима се сви заједно морамо суочити."

Пријетња милијардама људи

Граница температуре за младе, здраве људе је око 31 степен, при 100% влажности, према раду који су прошле године објавили истраживачи Пен Стејта. Међутим, осим температуре и влажности, специфични праг за сваког појединца у одређеном тренутку такође зависи од њиховог интензитета напора и другим чиниоцима околине, укључујући брзину вјетра и сунчево зрачење. У људској историји, температуре и влажност ваздуха које прелазе људске границе забиљежене су само ограничен број пута - и то само неколико сати - на Блиском истоку и југоисточној Азији, кажу истраживачи, преноси Сајенс Дејли.

Резултати студије показују да ће, ако се глобална температура повећа за 2 степена изнад прединдустријског нивоа, 2,2 милијарде становника Пакистана и индијске долине ријеке Инд, милијарду људи који живе у источној Кини и 800 милона становника супсахарске Африке годишње доживјети много сати врућине која надмашује људску толеранцију.

Те би регије првенствено доживјеле топлотне таласе с високом влагом. Топлотни таласи с већом влагом могу бити опаснији, јер ваздух не може апсорбобати вишак влаге, што ограничава испаравање зноја из људског тијела и влагу из неке инфраструктуре, попут клима уређаја. Забрињавајуће је, кажу истраживачи, да ће у земљама с нижим до средњим дохотком, многи људи биће погођени, јер неће имати приступ климатизацији или било ком учинковитом начину ублажавања негативних учинака врућине на здравље.

Ако се загријавање планете повећа за 3 степена изнад прединдустријског нивоа, закључили су истраживачи, ниво топлоте и влаге који надмашује људску толеранцију утицао би на источну обалу и средину Сједињених Држава - од Флориде до Њујорка и од Хјустона до Чикага. Јужна Америка и Аустралија такође би доживјеле екстремне врућине.

На садашњем нивоу загријавања Сједињене Државе доживјеће више топлотних таласа, али се не предвиђа да ће они надмашити људске границе тако често као у другим регијама свијета. Ипак, истраживачи су упозорили да те врсте модела често не објашњавају најгоре, најнеобичније временске догађаје.

"Модели попут ових добри су у предвиђању трендова, али не предвиђају специфичне догађаје попут топлотног таласала 2021. у Орегону који је убио више од 700 људи, или у Лондону у коме се жива у термометру прошлог љета попела до 40 степени. ", рекао је главни аутор Данијел Вецелио, биоклиматолог који је завршио постдокторски студиј на Пен Стејту. "И запамтите, ниво температуре тада је био испод граница људске толеранције коју смо идентификовали. Дакле, иако ће Сједињене Државе избјећи неке од најгорих директних учинака тог загријавања, чешће ћемо гледати смртоносну и неподношљиву температуру. Ако температура настави расти - живјећемо у свијету у којем усјеви пропадају, а милони или милијарде људи покушавају мигрирати, јер су њихове родне регије ненастањиве".

Разумијевање људских граница и будућег загријавања

Током посљедњих неколико година, истраживачи су провели 462 одвојена експеримента како би документовали комбиноване нивое топлоте, влаге и физичких напора које људи могу толерисати, прије него што њихова тијела више не могу одржавати стабилну температуру. Вецелио и њихови сарадници показали су 2022. године да су границе топлоте и влаге које људи могу издржати ниже него што се претходно мислило. Подаци које је прикупио тим у Пен Стејту пружили су пријеко потребне емпиријске доказе о способности људског тијела да толерише топлоту. Те су студије биле темељ нових предвиђања о томе гдје ће климатске промјене створити услове које људи не могу дуго толерисати", рекао је коаутор Метју Хубер, професор на Универзитету Пардју.

Када је тај рад објављен, Хубер, који је већ почео радити на мапирању утицаја климатских промјена, контактирао је с Вецелиом како би размотрили могућност сарадње. Хубер је раније објавио широко цитирани рад предлажући теоретску границу топлоте и влаге за људе.

Истраживачи су, заједно с Хуберовим апсолвентом Ћинћин Конгом, одлучили да истраже како ће бити погођени људи у различитим регијама свијета ако се планета загрије између 1,5 и 4 степена. Истраживачи су рекли да је 3 степена најбоља процјена колико ће се планета загријати до 2100. године, ако се ништа не предузме.

"Широм свијета, службене стратегије за прилагођавање времену усмјерене су само на температуру", рекао је Конг. "Али ово истраживање показује да ће влажна топлота бити много већа пријетња од суве. Владе и креатори политике треба да сачине ефикасну стратегију за ублажавање температуре како би уложили у програме који ће се бавити највећим опасностима с којима ће се људи суочити."

Остати сигуран на врућини

Без обзира на то колико се планета загријава, истраживачи су рекли да би људи увијек требало да буду забринути због екстремне врућине и влаге - чак и када остану испод идентификованих људских граница. У прелиминарним студијама, откривено је да старије одрасле особе доживљавају топлотни стрес и повезане здравствене посљедице при нижем нивоу топлоте и влаге од младих људи.

"Врућина је већ временски феномен који убија највише људи у Сједињеним Државама", рекао је Вецелио. "Људи би се требало да брину за себе и своје сусједе - посебно за старије и болесне - када ударе таласи врућине".

Поглед у будућност

Како би зауставили пораст температуре, истраживачи наводе десетљећа истраживања која показују да људи морају смањити емисију стакленичких гасова, посебно угљендиоксида који настаје сагоријевањем фосилних горива. Ако не дође до промјена, највише ће патити земље са средњим и ниским приходима, казао је Вецелио.

Као један од примјера, истраживачи су указали на Ал Худајдах, лучки град у Јемену с више од 700.000 људи на Црвеном мору. Резултати студије показали су да ако се планета загрије за 4 степена, тај град може очекивати више од 300 дана када ће температура сваке године прелазити границе људске толеранције, што га чини готово ненастањивим.

"Најгори топлотни стрес догодиће се у регијама које нијесу богате и за које се очекује да ће доживјети брзи раст становништва у наредним десетљећима", рекао је Хубер. "То је истина упркос чињеници да те земље стварају далеко мање стакленичких гасова од богатих нација. Као резултат тога, милијарде сиромашних људи ће патити, а многи би могли умријети. Али и богате нације ће, такође, патити од врућине, а у овом међусобно повезаном свијету свак може очекивати да ће на неки начин бити погођен", преноси РТЦГ.