Археолози траже Нојеву барку на планини Арарат :: Semberija INFO ::

 

Археолози траже Нојеву барку на планини Арарат


Фото - Амазон

Извор: Глас Српске

​БИЈЕЉИНА - Археолози вјерују да су се приближили откривању мјеста на којем почива оно за шта вјерују да би могла бити Нојева барка, у оквиру истраживања геолошке формације на планини Арарат.

Археолози и историчари годинама покушавају да открију да ли је библијска прича о Ноју и његовој барки само мит или је заиста ријеч о стварној личности.

Научници су сада узели узорке стијена и тла, те анализом дошли до резултата који сугеришу да је мјесто на Арарату на којем би барка могла бити настало прије отприлике 5.000 година.

Тај податак се поклапа са библијским временским оквиром Великог потопа.

Истраживачи са Техничког универзитета у Истанбулу, уз сарадњу још неких универзитета, почели су да истражују овај локалитет прије отприлике годину дана, након што су открили доказе у геолошкој формацији који указују на људску активност у периоду од 5500. до 3000. године прије Христа.

Археолози су пронашли и честице глинених и морских материјала, те остатке животиња из мора.

Ипак, иако је геолошка формација Дурупинар дуго помињана као потенцијално мјесто на којем почива барка, научници упозоравају да знакови људске активности на том мјесту још не потврђују аутентичност библијске приче.

Археолози истичу да је потребно пронаћи конкретне доказе о глобалној или бар регионалној поплави библијских размјера, због чега ће међународни тим научника наставити истраживања на овом турском локалитету, преноси "Дејли мејл".