Славље укуса и здравља :: Semberija INFO ::

 

Славље укуса и здравља


Данас обиљежавамо Међународни дан кувара који је постао најважнији дан за све куваре свијета. Поред промовисања саме струке, циљ овог Дана јесте освијестити људе колико је важно користити намирнице и зачине на исправан начин, те која јела окрепљују и доприносе здрављу. Један такав оброк који доминира нашим тањирима је засигурно супа/јуха/чорба.
 
Супа није само течни оброк, већ право благо које чува наше здравље изнутра и извана. Широм свијета, супе су увијек биле цијењене због својих окрепљујућих својстава, а данас та увјерења поткрепљују и научна истраживања. Супе су одличан извор течности што је важно за наше органе и кожу, храњиве су, месне супе су богате бјеланчевинама и минералима, док су повртне права ризница влакана, фитохемикалија и витамина. Оне нам дају осјећај ситости, па је научно доказано да ћете унијети 20 % мање калорија, јер нас чине ситим и тиме избјегавамо преједање код главног оброка. Постале су одлична подршка током болести, а тајна њихове моћи лежи у богатству минерала и воде. Тако нас пилећа супа освјежава током прехладе, док парадајз супе помажу да разбистримо свој ум и окријепимо тијело.
 
Једна таква парадајз супа или популарније названа чорба од давнина је позната и у нашој земљи. Ријеч је о тархани (перзијски таркханех значи дробљенац). На наше тло је дошла из Турске, али се у БиХ, а и широм Балкана, развило на десетине варијанти ове чорбе. Најчешће се тако назива посебна врста чорбе с мрвицама сушеног тијеста. Тијесто обично садржи пасирани парадајз или само сок од парадајза, што му даје посебну киселост и боју, а чорби препознатљив окус.
 
С обзиром да ужурбан начин живота и мањак времена нам не дозвољава да сами себи спремамо овај укусни течни оброк, временом су настала и нова рјешења за то. Тако су се развиле инстант супе чија припрема траје само неколико минута, као и супе у праху које се припремају у комбинацији с водом и захтијевају кухање не дуже од десетак минута.
 
Пратећи потребе својих конзумената, највећа компанија за производњу хране и пића Нестлé, развила је низ укусних прашкастих супа, а међу њима се посебно истиче тархана направљена према традиционалној рецептури, са ниским садржајем масти и богатим извором влакана.