Догодило се на данашњи дан, 13. септембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 13. септембар


Данас је сриједа, 13. септембар, 258. дан 2023. До краја године има 107 дана.

1321 . - Умро Данте Алигијери, италијански књижевник. Данте Алигијери је потицао из племићке породице, али му то није сметало да постане један од најрепрезентативнијих пјесника људског трпљења и надања. Прво Дантеово пјесничко дјело "Младеначки живот" надахнуто је љубављу према Беатриси, коју је упознао у најранијој младости и која је одиграла пресудну улогу у његовом животу и стварању. Због сукоба са папом Бонифацијем Осмим, морао је да, послије хапшења, заувијек напусти Фиренцу. Протјеран , он је двадесет посљедњих година свог живота провео у политичкој емиграцији. Политичка активност није га учинила славним, као што је то био случај са његовим бесмртним путовањем кроз пакао, овјековјеченим у "Божанственој комедији".

1506 . - Умро италијански сликар и гравер Андреа Мантења. Израдио је величанствене фреске у цркви еремита у Падови, срушеној у Другом свјетском рату, и у дворцу еремита у Мантови. Слике : "Парнас", "Распеће", "Свети Себастијан", "Обрезање", "Поклонство краљева".

1592 . - Умро је француски писац и филозоф Мишел Ејквем де Монтењ, обнављач интелектуалног скептицизма и вјесник слободне мисли у 17. и 18. вијеку. Сматрао је да је људски разум немоћан у тражењу истине и правде, али да је сваки човјек дужан да нађе извјесне норме у приватном и јавном животу да би живио разумно, свјестан својих општељудских одговорности. Дјела : "Есеји", "Дневник путовања".

1598 . - Умро шпански краљ Филип Други. Предводио је земљу у ратовима против Отоманског царства од 1571. до 1578. и против Енглеске од 1588, окончаном шест година након његове смрти. Послије слома његове"Непобједиве армаде" 1588. у бици с енглеском морнарицом у Ла Маншу Шпанија никад више није била свјетска сила првог реда.

1788 . - Њујорк проглашен првом федералном пријестоницом САД.

1804 . - Вођа Првог српског устанка Ђорђе Петровић - Карађорђе упутио у Русију прву устаничку делегацију да би је заинтересовао за устанак и тражио помоћ у оружју за борбу против Турака. Прота Матеја Ненадовић, Петар Чардаклија и Јован Протић примљени су хладно на руском двору и речено им је да Срби могу да се надају само моралној помоћи. Русија се руководила искључиво сопственим интересом да не квари односе с Отоманским царством.

1819 . - Рођена њемачка пијанисткиња Клара Шуман, која је концертну каријеру почела у деветој години. Она је један од највећих клавирских мајстора 19. вијека. Широм Европе популарисала је дјела Роберта Шумана /за кога се удала 1840/, Лудвига ван Бетовена, Фредерика Шопена, Јоханеса Брамса, Феликса Менделсона.

1842 . - Александар Карађорђевић, син вође Првог српског устанка Ђорђа Петровића - Карађорђа проглашен је за кнеза Србије пошто су уставобраниоци протјерали Михаила Обреновића. Због супротстављања уставобранитељском Савјету и везивања за Аустрију, "кајмакамска" струја уставобранилаца га је збацила 1858. на Светоандрејској скупштини и вратила на пријесто кнеза Милоша Обреновића. У вријеме његове владавине објављено је"Начертаније" Илије Гарашанина, донесен је Грађански законик и реформисано судство, а Србији су 1856. на Париском конгресу дате гаранције великих сила.

1874 . - Рођен аустријски композитор Арнолд Шенберг, оснивач и теоретичар модерног музичког експресионизма, професор музичких академија у Бечу, Берлину, Бостону и Лос Анђелесу. У раним композицијама био је сљедбеник романтизма, али је касније напустио тонални систем и компоновао атонално, при чему је увео нов дванаестотонски начин компоновања, невезан за усвојена хармонска правила. Написао је"Науку о хармонији" и недовршени "Приручник за контрапункт" и "Теорију композиције". Музичка дјела: опера"Мојсије и Арон", симфонијска поема"Пелеас и Мелисандра", кантате"Гурелидер", "Преживјели из Варшаве", мелодрама"Пиерот лунаире", монодрама"Очекивања".

1882 . - Послије устанка који је угрозио планове Лондона о коришћењу Суецког канала Британци су поразили египатску војску код Тел ел Кебира у Египту и наставили освајање те земље и сусједног Судана.

1894 . - Рођен енглески писац Џон Бојнтон Пристли, аутор дјела која се одликују ведрином и хумором, али и друштвеним критиком. Дјела : романи"Добри другови", "Енглеско путовање", "Поноћ у пустињи", "Анђеоско сокаче", драме"Опасна окука", "Дођоше до града", "Инспектор је дошао", "Чаша пива", есеји"Енглески комични ликови", "Енглески роман", "Енглески хумор", "Дикенс и његов свијет", "Књижевност и западњак".

1903 . - Рођен српски писац Бранимир Ћосић, који је махом писао о животу младих послије Првог свјетског рата, проблемима њиховог унутрашњег живота и морала. Дјела : романи "Покошено поље", "Врзино коло", "Два царства", приповијетке"Приче о Бошковићу", "Египћанка и друге приче", есеји "Десет писаца - десет разговора", "Кроз књиге и књижевност".

1905 . - Рођена америчка филмска глумица француског поријекла Клодет Колбер, која је најчешће играла у комедијама, плијенећи публику несвакидашњим шармом и помало неуобичајеним изгледом. Филмови : "Догодило се једне ноћи", "Поноћ", "У знаку крста", "Бубњеви дуж Мохавка", "Јаје и ја".

1922 . - У Ал Азизији у Либији измјерена највиша температура у хладу - 58 степени Целзијусових.

1923 . - У Шпанији је власт приграбио генерал Мигел Примо де Ривера и уз благослов краља Алфонса Тринаестог завео профашистичку диктатуру којом је привремено угушен револуционарно-демократски покрет.

1955 . - СССР и Западна Њемачка успоставили дипломатске односе.

1971 . - У нападу америчке полиције и Националне гарде, којим је окончана петодневна побуна у њујоршком затвору Атика, погинуо је 31 робијаш и 11 затворских чувара.

1989 . - Највеће демонстрације против апартхејда у Јужној Африци у Кејптауну предводио је надбискуп Дезмонд Туту.

1991 . - СССР и САД споразумјели се да обуставе дотурање наоружања зараћеним странама у Авганистану.

1992 . - Умро је амерички филмски глумац Ентони Перкинс, који се специјализовао за улоге сензитивних, сметених и нервозних личности. Филмови : "Психо", "Пријатељско убјеђивање", "Процес", "Федра", "Волите ли Брамса?", "Квака 22", "Судија за вјешање", "Убиство у ` Оријент-експресу `", "Црна рупа".

1993 . - Израел и Палестинска ослободилачака организација у Вашингтону потписали мировни споразум.

1995 . - Грчка и Бивша Југословенска Република Македонија у Њујорку потписале споразум о нормализацији односа, признавши се међусобно као државе, а Скопље се обавезало да промијени изглед државне заставе и запише у устав да нема територијалне претензије према јужном сусједу.

2011 . - Умро британски сликар и дизајнер Ричард Хамилтон, један од утемељивача поп арта. Хамилтон , често називан оцем тог покрета, прославио се током педесетих година 20. вијека колажом "Шта је оно што данашњи дом чини тако другачијим, тако привлачнијим?".

(Nezavisne)