Ево које болести се могу јавити због прекомјерне конзумације овог зачина :: Semberija INFO ::

 

Ево које болести се могу јавити због прекомјерне конзумације овог зачина


Избацивање соли из исхране може смањити ризик од срчаних проблема и можданог удара за скоро петину, показали су подаци студије.

Истраживачи су открили да они који никада не додају со у оброке имају 18 одсто мање шансе да развију атријалну фибрилацију (АФ), у поређењу са онима који то увијек чине.

АФ изазива неправилне и често абнормално брзе откуцаје срца, што може довести до вртоглавице, кратког даха и умора, а пацијенти обољели од АФ имају пет пута већу вјероватноћу да добију мождани удар.

У истраживању су кориштени подаци из британске Биобанке, који укључују податке више од 500.000 људи старости између 40 и 70 година, који су одговарали на упитнике попут оног ”колико често соле своје оброке”. Истраживачи су их након тога пратили наредних 11 година и открили да они који никада не соле храну имају 18 одсто мање шанси да развију АФ, а они који то понекад чине имају 15 одсто мање шансе.

Студија сугерише да чак и они који мењају исхрану са сталног додавања соли на ”уобичајену” количину имају 12 одсто мање шансе да развију АФ у поређењу са онима који то увијек раде.

Професор Џејмс Лејпер из Британске фондације за срце је рекао да је одраније добро познато да конзумирање превише соли може довести до здравствених проблема.

-Ово истраживање је користан подсјетник да бисмо сви могли имати користи од придржавања владине препоруке да не једемо више од шест грама соли дневно, што отприлике значи једну кашичицу – рекао је он, преноси Б92.


Глас Српске