Љекари упозоравају на посљедице кориштења стероида :: Semberija INFO ::

 

Љекари упозоравају на посљедице кориштења стероида


Све је чешћа злоупотреба илегалних анаболичких андрогених стероида. Због погрешно наметнутих вриједности, потребе да се постигну инстант резултати, све се више користе и то без икаквог надзора. Депресија, агресивност, изврнута слика себе, несаница, само су неке од посљедица.Колико смо свјесни посљедица које могу бити фаталне по цјелокупно друштво?

Анаболички андрогени стероиди на листи су забрањених средстава у спорту. Но, све их више користе и они који се не баве активно спортом. њихова дуготрајна примјена оставља штетне, па и кобне посљедице на организам. Најчешће су то срчани и мождани удар.

др. МАХИР ФИДАХИЋ, специјалиста клиничке фармакологије и токсикологије

"Нежељени ефекти примјене анаболичких андрогених стероида како код професионалних спортиста тако и код рекреативаца, па и у општој популацији могу довести до оштећења јетре, кардиоваскуларног система и до оштећења органа репродуктивног система. Доводи до смањења еластицитета крвних судова при чему је то директни увод у хипертензију."

ЛЕЈЛА ШЕБИЋ, професорица Факултета спорта и тјелесног одгоја УНСА-е

"Код дјевојака је то посебно опасно с обзиром да долази до ремећења циклуса, могућности оплодње, остваривања мајчинства, појаве одређених секундарних сполних мушких одлика код жена."

Опасност од узимања анаболичких стероида осим за оне који их користе представља опасност и у окружењу у којем се налазе.

ЛЕЈЛА ШЕБИЋ, Факултет спорта и тјелесног одгоја

"Врло често оваква средства млади људи узимају на своју руку, консултујући се са апсолутним аматерима штетећи свом здрављу. Често долази до поремећаја у понашању, поремећаја расположења, до појаве агресивности, до појаве депресије, имамо и случајеве самоубистава и убистава под утјецајем ових средстава. Више пажње морамо посветити едукацији младих људи о штетности анаболичких стероида."

АЛМА МАХМУТОВИЋ КАТИЦА, психологиња

"Да порадимо на тим нашим унутрашњим добрим факторима који ће нам дати свијест о томе колико ми уствари значимо и вриједимо,а не колико је само наш визуелни идентитет у служби нас да нам даје одређени осјећај моћи односно да нам даје одређени осјећај љепоте."

Једино је оправдана примјена ових препарата у сврху лијечења болесних особа.

др.сци.мед. МАХИР ФИДАХИЋ, специјалиста клиничке фармакологије и токсикологије

"Постоје одређена стања гдје је потребно и неопходно да се примјењују деривати тестостерона што су анаболички андрогени стероиди и то су нека стања у медицини као хипогонадизам, до скоро су се користили и у остеопорози."

Посебна опасност су стероиди доступни путем црног тржишта. Често се не зна ни састав самог производа. Конзумација анаболичких стероида није здрав начин живота. Комбинацијом различитих стероида попут хормона раста расту и унутрашњи органи, али и евентуалне болести уколико их имамо. Организам није направљен да се може изборити са овом врстом супстанци без лијечничког надзора, порука је наших саговорника. Стога, опрез.


​БХРТ