Догодило се на данашњи дан, 14. јул :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 14. јул


Данас је петак, 14. јул, 195. дан 2023. До краја године има 170 дана.

1223 . - Умро француски краљ Филип Други Август, који је током владавине од 1179. ојачао краљевску власт и успјешно ратовао против Енглеза, отевши им посједе у западној Француској. С енглеским краљем Ричардом Првим Плантагенетом - "Лављим срцем" и њемачким царем Фридрихом Првим Барбаросом предводио је крсташе у Трећем крсташком рату, основао је 1208. универзитет у Паризу и подигао велики дио чувене париске Богородичине цркве (катедрала "Нотр дам").

1602 . - Рођен француски кардинал италијанског поријекла Ђулио Рајмондо Мацарини, познат као Жил Мазарен, премијер у владама краљева Луја Тринаестог и Луја Четрнаестог. Као један од највјештијих дипломата свог доба поставио је темеље на којима је Луј Четрнаести градио хегемонистичку политику Француске у Европи. Окончао је 1648. Тридесетогодишњи рат, послије којег је Вестфалским миром Француска од Њемачког царства преузела Алзас и неке лоренске градове. Такође је савладао буну племића Фронда од 1648. до 1652. и успоставио краљев апсолутизам пољуљан током побуне.

1789 . - Народ Париза заузео злогласни затвор Бастиљу, симбол краљевске самовоље, чиме је почела Француска револуција. Подигнута у 14. вијеку, тврђава Бастиља је до прве половине 17. вијека служила за одбрану Париза, а као затвор је почео да је користи моћни кардинал Арман Жан ди Плеси Ришеље у вријеме владавине краља Луја Тринаестог, махом за политичке затворенике.

1817 . - Умрла француска списатељица Мадам де Стал, чија је књига "О Њемачкој" знатно утицала на развој романтизма. Као противник француског цара Наполеона Првог Бонапарте емигрирала је из Француске и потом је живјела у Њемачкој, Италији, Русији и Шведској. Остала дјела: романи "Делфина", "Корина".

1867 . - Шведски произвођач експлозива Алфред Нобел свој изум динамит први пут демонстрирао у каменолому код енглеског града Редхил.

1887. - Умро њемачки индустријалац Алфред Круп, назван "краљ топова", под чијом је управом металуршки концерн "Круп" 1847. почео да производи тешке топове. Фабрике "Круп" су у оба свјетска рата производиле тешко наоружање за њемачку војску.

1889 . - На стогодишњицу пада Бастиље у Паризу, у присуству 395 делегата из европских земаља и Америке, почео први конгрес Друге интернационале. На конгресу је усвојена одлука о прослави 1. маја као дана међународне солидарности радника.

1901 . - У Београду свечано отворено прво Радничко позориште у Србији. Представе су извођене у кафани "Радничка касина" на углу Дечанске и Скопљанске улице/сада Моше Пијаде и Нушићеве/.

1902 . - У Сарајеву, ради ширења просвјете и српске националне свијести Срба у Босни и Херцеговини, основано Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета", које је имало велики број чланова и донатора и располагало је знатном имовином. Захваљујући помоћи "Просвјете", прве генерације српских ђака и студената из БиХ масовније су почеле да се школују према тадашњим европским стандардима. Друштво је отворило велики број читаоница, штампало много популарних књига ради просвјећивања народа, а у Сарајеву је отворило велику Централну библиотеку. У "Просвјети" су били активни многи значајни Срби из БиХ, укључујући Алексу Шантића, Петра Кочића, Васиља и Шћепана Грђића, Ђорђа Пејановића, Пера Слијепчевића.

1904 . - Рођен јеврејски писац Исак Башевис Сингер, добитник Нобелове награде за књижевност 1978, чија су дјела инспирисана традицијом и фолклором Јевреја у источној Европи, посебно у родној Пољској, у којој је живио до пресељења у САД 1935. Дјела : романи"Сатана у Горају", "Москатови", "Мађионичар из Лублина", "Роб", "Имање", "Посјед", "Непријатељи: љубавна прича", "Шоша", збирке прича"Гимпел луда", "Спиноза из Пијачне улице", "Кратки петак", "Сеанса и друге приче", "Страсти", "Стара љубав", мемоарске књиге "У судници мог оца", "Дјечак у трагању за Богом", "Младић у трагању за љубављу", "Изгубљен у Америци".

1913 . - Рођен амерички државник Лесли Линч Кинг - јуниор, познат као Џералд Форд, предсједник САД од 1974. до 1977.

1918 . - Рођен шведски филмски режисер и сценариста Ингмар Ернст Бергман, који је три пута добио награду "Оскар"; највише су га заокупљали етички и психолошки проблеми човјека. Његов наглашени лиризам често је прерастао у халуцинантне стилизације тема и мотива, а префињен рад с камером и испрекидани наративни стил допринијели су тамном сликању људских судбина. Филмови : "Љето са Моником", "Ноћ кловнова", "Осмијех љетње ноћи", "Седми печат", "Дивље јагоде", "Зимско свјетло", "Лице", "Дјевичански извор", "Ђавоље око", "Тишина", "Персона", "Крици и шапутања", "Лицем у лице", "Змијско јаје", "Свијет марионета", "Фани и Александер".

1933 . - У Њемачкој забрањене све политичке партије, осим нацистичке.

1958 . - У Ираку убијен краљ Фејсал и војним ударом успостављен републикански режим. Официри -пучисти убили су и престолонасљеника Абдула Илаха и премијера Арапске федерације Ирака и Јордана генерала Нурија ел Саида, а власт је преузео генерал Абдул Карим Касем.

1965 . - Амерички сателит "Маринер 4", лансиран 1964, направио прве фотографије Марса.

1971 . - Суд у Штокхолму двојицу хрватских терориста, убица југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића, осудио на доживотну робију.

1976 . - Кина у Африци окончала градњу жељезничке пруге "Танзам", која је повезала Замбију и луку Дар ес Салам у Танзанији.

1988 . - Иран у УН оптужио САД за "варварски злочин" због обарања иранског путничког авиона у Персијском заливу.

1991 . - Предсједништво СФРЈ већином гласова донијело одлуку о премјештању јединица ЈНА са територије Словеније у друге републике.

1992 . - Савезна скупштина за првог премијера Савезне Републике Југославије изабрала америчког бизнисмена српског поријекла Милана Панића.

1998 . - У паду украјинског транспортног авиона "иљушин 76" у Персијском заливу погинуло свих осам чланова посаде.

1998 . - На Тајван, као учесник семинара о научним и технолошким достигнућима, допутовао кинески министар Џу Лилан, поставши први члан владе Кине који је ступио на тло тог кинеског острва.

1999 . - Чланови Комисије за тражење несталих лица и Стручни тим Републике Српске у сарадњи са истражним судијом Окружног суда у Српском Сарајеву и замјеником Окружног јавног тужиоца ексхумирали 30 тијела српских цивила на градском гробљу "Колијевке" и у селу Осјечина код Горажда.

2004 . - Ирачка полиција ухапсила чланове терористичке ћелије, сараднике Ал каиде, која је окривљена за више бомбашких напада, међу којима и онај у Кербали крајем марта, у којем је погинуло више од 100 шиитских ходочасника.

2007 . - Русија суспендовала учешће у Споразуму о Конвенционалним снагама Европе (ЦФЕ), који ограничава број тешког наоружања распоређеног између Атлантског океана и Урала.

2016 . - У терористичком нападу у Ници погинуло 86 особа, међу којима и нападач, а повријеђено 458. Француз , поријеклом из Туниса Мухамед Булел /31/ камионом је газио и убијао људе на шеталишту који су на Дан Републике изашли да гледају ватромет.

(Независне)