Како спријечити мучнину у вожњи: зашто се јавља и како се носити с њом? :: Semberija INFO ::

 

Како спријечити мучнину у вожњи: зашто се јавља и како се носити с њом?


Неколико оштрих кривина и многи путници у аутомобилима ће се пожалити на мучнину – поготово они на задњим сједиштима. Мучнина се јавља због једноставног разлога – центар за равнотежу није упарен с видом. Односно, покрети тијела и силе које дјелују на тијело нису синхронизовани с ониме што видите.
 
Ваш поглед углавном је усмјерен изван аутомобила, с лијеве или десне стране и не прати динамику кривина, односно гледате бочно, а не кроз шофершајбу, пише Ревија ХАК.
 
Углавном, очи и вестибуларни систем примају контрадикторне информације о положају тијела у простору. На примјер, на задњем сједишту аутомобила дјеца виде у наслону предњег сједишта стабилан хоризонт с наслонима за главу на њему, али чуло за равнотежу осјећа да се тијело креће. У том диспаритету између чула јавља се мучнина.
 
Дјеца у доби од шест до 12 година су осјетљивија него одрасли, али и код њих ситуација зна бити драматична. Једини савјет је возачима да успоре у кривинама колико могу, а путницима на задњој клупи да покушавају гледати кроз шофершајбу.
 
Иначе, компаније попут ЗФ-а већ раде на новим системима, који би требали смањити развој мучнине у аутономним аутомобилима у којима ће сви путници читати књиге, новине, гледати садржаје на инфотаинменту или мобилном телефону.

(Б92)