Догодило се на данашњи дан – 3. мај :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан – 3. мај


1469. године – Рођен је италијански државник и историчар Николо Макијавели, аутор дела “Владалац” у којем је изнео схватање да владар не треба да бира средства да би постигао циљ, из чега је касније изведен појам “макијавелизам”.

1494. године – Шпански морепловац Кристофор Колумбо открио је острво, касније названо Јамајка.

1500. године – Путујући на запад, португалски морепловац Педро Алвареш Кабрал је на путу ка Индији открио Бразил и прогласио га поседом Португалије.

1748. године – Рођен је француски политичар Емануел Жозеф Сиеј, познат као Абе Сије, један од вођа Француске револуције. У брошури “Шта је трећи сталеж?” изложио је политичке захтеве буржоазије.

1791. године – Пољски краљ Стањислав II Аугуст Поњатовски потписао је либерални устав којим је успостављена парламентарна монархија. То је био други писани устав у свету, после америчког.

1814. године – Француски краљ Луј XVIII под заштитом савезника вратио се у Париз после пораза цара Наполеона I у бици код Ватерлоа.

1841. године – Нови Зеланд је проглашен британском колонијом.

1895. године – Територије у поседу Британске јужноафричке компаније, јужно од реке Замбези добиле су назив Родезија.

1898. године – У Кијеву је рођена израелска државница Голда Меир, прва жена којаје постала премијер Израела, од 1969. до 1974. године.

1898. године – Умро је књижевни и позоришни критичар и историчар књижевности Светислав Вуловић, професор Велике школе у Београду, члан Српске краљевске академије, један од најутицајнијих домаћих књижевних критичара у 19. веку.

1902. године – Рођен је француски физичар Алфред Кастлер, члан Француске академије, добитник Нобелове награде за физику 1966. године. Његов научни рад допринео је развоју ласера.

1922. године – У Паризу је основана Међународна железничка унија, међу чијим оснивачима су биле и Југословенске железнице.

1936. године – У Јагодини су у организацији Народног фронта слободе одржане најмасовније антифашистичке демонстрације у Поморављу измедју два светска рата.

1939. године – Смењен је совјетски министар иностраних послова Максим Литвинов, а нови министар је постао Вјачеслав Молотов који је крајем августа те године са нацистичком Немачком потписао пакт о ненападању.

1945. године – Британци су у Другом светском рату заузели Рангун, главни град тадашње Бурме (данас Мјанмар), ослободивши га јапанске окупације.

1946. године – У Токију је почело заседање Међународног војног суда за Далеки исток, који је судио јапанским ратним злочинцима из Другог светског рата. У процесу, који је трајао до новембра 1948. године, од 28 окривљених, седам је осудјено на смрт, 16 на доживотни затвор, а остали на краће казне.

1968. године – Жестоким сукобима са полицијом у Паризу су почеле студентске демонстрације и штрајкови због оклевања власти да спроведе реформе универзитета. Студентски протести убрзо су захватили и друге европске земље, а протест је прерастао у револт против грађанског друштва.

1971. године – Валтер Улбрихт се повукао с места генералног секретара комунистичке партије источне Немачке. Заменио га је Ерих Хонекер.

1991. године – У родно село Лелић код Ваљева из САД су пренете мошти контроверзног епископа Српске православне цркве Николаја Велимировића.

1992. године – Муслиманске снаге напале су у Сарајеву колону возила ЈНА која се повлачила према касарни у Лукавици. Убијено је и рањено више официра, војника и цивила.

1996. године – Делегати 55 земаља сагласили су се на конференцији УН у Женеви о новим правилима коришћења нагазних мина, али нису прихватили њихову потпуну забрану.

1999. године – Током напада НАТО на СР Југославију погодјен је аутобус код града Пећи, на Косову. Погинуло је 20 људи, а 43 је рањено. У Новом Саду је погођена зграда ТВ Нови Сад. У седишту НАТО у Бриселу је саопштено да је за 42 дана напада на СРЈ изведено 14.000 летова.

2003. године – Амерички Конгрес је изгласао буџет од скоро 80 милијарди долара, намењен рату у Ираку, а део и савезницима и борби против тероризма.

2006. године – Саучесник у нападу на Светски трговински центар у Њујорку 11. септембра 2001. године Закарија Мусауи осуђен је на доживотни затвор. То је прва и једина пресуда коју је изрекао амерички суд за нападе на САД 11. септембра у којима је погинуло скоро 3.000 људи.

2008. године – Умро је бивши премијер Шпаније Леополдо Калво Сотело, други председник владе после завршетка фашистичке диктатуре генерала Франсиска Франка и успостављања либералне демократије. Једна од његових највећих одлука је ступање Шпаније у НАТО.

2008. године – У разорном циклону Нагрис који је погодио Мијанмар погинуло је 77.738 људи, а 55.917 је нестало.

2012. године – Слика “Крик” Едварда Мунка продата је за 120 милиона долара на аукцији Сотбија у Њујорку и тако постала најскупље уметничко дело икада продато на аукцији.

2014. године – Преминуо је амерички нобеловац Гари Бекер, економиста и социолог, један од твораца теорије утицаја економских закона на људско понашање и друштвене проблеме, што су раније искључиво биле теме социологије.


Едукација