Стручњаци тврде: Ово су ствари из дјетињства које ће дјеца заувијек памтити :: Semberija INFO ::

 

Стручњаци тврде: Ово су ствари из дјетињства које ће дјеца заувијек памтити


Родитељи се често питају пружају ли дјеци довољно љубави и пажње. Психолози објашњавају како су и оне, наизглед најједноставније ствари које родитељи раде са својом дјецом, управо успомене из дјетињства којих се најрадије сјећају.

Приче за лаку ноћ


Истраживања показују да читање приче прије спавања зближава однос између дјетета и родитеља. То посебно, угодно вријеме на крају дана прије него што дијете утоне у сан, одличан је начин зближавања, али и нешто што дијете најчешће памти из свога дјетињства.

Слушање дјетета

Иако често знамо рећи дјетету да тренутно немамо времена или смо заузети одређеним обавезама, ако својој дјеци посветимо пажњу када знамо да бисмо требали, психолози нас увјеравају да можемо бити сигурни да ће једног дана размишљати о своме дјетињству те се сјетити како су родитељи увијек били уз њих. Исто тако, понекад нас дјеца прекидају јер желе привући нашу пажњу, а не зато што увијек нешто требају од нас или нам имају нешто посебно за рећи.

Мажење

Ако се осврнете на своје дјетињство и притом осјетите љубав и срећу, велике су шансе да је оно било испуњено љубављу ваших родитеља. Наиме, мажење и загрљаји нису само симбол љубави, већ подршке и заштите. Психолози савјетују како бисмо своју дјецу требали мазити што је чешће могуће јер ће се она тада осјећати сигурно, вољено и цијењено, а такођер ће једног дана и сами постати родитељи пуни љубави.

Заједнички оброци

Док вријеме вечере може бити стресно када су дјеца још мала и немирна, с временом ће ови тренутци постати нешто чега ће се сјећати у будућности. Наиме, психолози објашњавају како заједничко сједење за столом дијељењем оброка, чак и ако се то догађа само викендом, постају неке од најдражих дјечјих успомена из дјетињства.


Klix.ba