Ако су дјеца кренула лошим путем, треба ли прво лијечити родитеље? :: Semberija INFO ::

 

Ако су дјеца кренула лошим путем, треба ли прво лијечити родитеље?


Породица је најважније мјесто за свако дијете у којем развија своја осјећања и гради вјештине за даљи живот.
Посебно за то је важна улога оца, а ево и зашто!
 
Мрзовољан отац који не зна да контролише своје емоције, већ је претјерано строг, виче и нерјетко удара своје дијете како би га ,,боље васпитао’’, има потпуно негативан утицај на когнитивни и емоционални развој малишана. А ако су оба родитеља склона бјесу – штета се вишеструко повећава. Дјеца почињу да их гледају као странце од којих се плаше, а не као уточише од свих проблема. Синови из таквих средина склонији су да скрену са пута и упусте се у неке лоше ствари, док дјевојчице, гледајући у фигуру оца, проналазе сличне партнере и улазе у везе које могу бити погубне. Ипак, очева, исто као и мајчина вика и претjерана строгост не изазива поштовање – само страх. Тако родитељи добијају битку, губећи рат, и то на више фронтова одједном: посљедице ће утицати на формирање дјететове личности, утицаће на његово здравље, развој односа родитељ - дијете.
 
Показатељи токсичног оца:
• Увијек је у праву
• Стално користи пријетње
• Не поштује дијете и његове изборе
• Његова љубав је условљена
• Користи страх као начин контроле
 
Дијете све схвата буквално: ако га отац вријеђа и свакодневно виче – то значи да га не воли. А ако те не воли онај кога највише волиш, какви ће тек други бити према теби. Резултат је прилично предвидљив: појављују се раздражљивост, анксиозност, фобије, лоше навике, потешкоће у интеракцији са другим одраслим особама и вршњацима.
 
Са друге стране, руски стручњаци сматрају да је диjете подложније разбољевању уколику одраста у средини у којој се родитељи не слажу лијепо, свједоци су честих свађа и ружних сцена. Зато увијек истичу да би прво требало родитеље ,,излијечити’’.
 
Такође, наглашавају да су дјеца од зачећа, па све до 12. године енергетски и информационо потпуно подређена родитељима и због тога они сносе одговорност за све што им се дешава.

Тврде да је осим исхране и начина живота у трудноћи за развој дјетета кључна и мајчина психа, и да никаква брза храна или цигарета не може да наштети дјетету колико оштећена психа мајке.
 
Зашто је отац кључна фигура за цијелу породицу?
 
Отац је одговоран за стање у којем се налази мајка, а мајка је одговорна за стање у којем се налазе дјеца, и због тога је отац кључна фигура одговорна за здравље цијеле породице.
 
Ако је жена због мужа константно нервозна и под стресом, све се то преноси на дијете. Најважнија улога оца јесте да се мајка осјећа добро, па ће цијела породица бити здрава.
 
Дакле, тврде руски стручњаци, задатак оца је да умири жену, да јој каже да ће све бити у реду, да разговара са њом, да је слуша, пружи њежност и заштиту. Запамтите мушкарци - стање у којем се налази жена преноси се на све чланове породице.
 
Отац на дијете додатно утиче својим ријечима. Свиме што изговори, он ставља својеврсни печат на њега, отац ријечима практично програмира дијете. Зато је важно да се дијете третира са поштовањем и да му се не обраћате погрдним именима. Ако му говорите да је глупо, дијете ће можда на крају стварно такво и бити. Ако му кажете ,,ти то можеш, ти то знаш, ја вјерујем у тебе’’, оно ће се трудити и дати све од себе да успије, баш зато што толико вјерујете у њега.
 
Игра с татом помаже бољим животним вјештинама
 
Многа истраживања су показала како узбудљива, грубља и активна игра с татама помаже дјеци да процијене ризик, ријеше проблеме, науче своје границе, управљају узбуђењем и агресивношћу и читају емоционалне знакове других људи док преносе своје - наравно, све у сигурном окружењу гдје нико није повријеђен.
 
Нека вам стално буде на уму: Тата може маму да врати у нормалу, мама тату, а у нормалној и здравој породици расту срећна и испуњена дјеца која су спремна да пригрле храбро живот са свим лијепим и ружним стварима које им доноси.