Сви плавооки људи имају једну заједничку ствар :: Semberija INFO ::

 

Сви плавооки људи имају једну заједничку ствар


Плавооки људи, испоставило се да сви дијелите истог претка, што је сазнање које ће сигурно учинити невјероватно непријатним друге плавооке људе које покушавате да упознате.

Током додатног научног GCSE-а, знамо да су плаве очи рецесивни ген. Али, ако сте се питали одакле су тачно ти гени, једна студија открила је да се све то води до једне особе.

Знамо да су плаве очи много рјеђе од смеђих, а „Heathline” процјењује да између 8 и 10 одсто свјетске популације има плаве очи. Таква ријеткост сада има смисла, будући да су научници открили да је генетска мутација дошла од једног човјека који је живио прије између 6.000 и 10.000 година.

Истраживачи су годинама покушавали да открију што је узроковало ову промјену проучавајући ген OCA2 који одређује ниво смеђег пигмента у људском оку. Међутим, показало се да генетска мутација која резултира плавим очима потиче из потпуно другачијег гена званог HERC2, који потпуно искључује OCA2 и ‘разређује’ смеђу у плаву.

Како знају да је све повезано са заједничким претком? Јер свака плавоока особа има исту мутацију. Иако је потребно још пуно истраживања, сматра се да је мутација могла да се прошири када су људи мигрирали из Африке у Европу, што би донекле објаснило зашто углавном људи европског поријекла наизглед имају плаве очи.

Ово откриће заправо датира још из 2008. године, када је истраживачки тим са Универзитета у Копенхагену испрва ушао у траг мутацији. Студија је такође посматрала варијације у другим мање уобичајеним бојама очију, попут зелене, што је додатно доказало идеју да ген плавих очију потиче од једне особе, преноси klik.hr.

Аутор студије, професор Ханс Еиберг с Катедре за ћелијску и молекуларну медицину, рекао је за „Scince Daily”: 

„Људи који имају зелене очи могу се објаснити чињеницом да имају смањену количину меланина у шареници, што је врло различито онима с плавим очима. Из овога можемо закључити да су сви плавооки појединци повезани с истим претком. Сви су наслиједили исти прекидач на потпуно истом мјесту у својој ДНК”, закључио је.

Дакле, плавооки људи имају заједничког претка, а зелене очи су разлог смањеног меланина у нашој шареници.


Глас Српске