Колико куваних јаја дневно смијемо да поједемо? :: Semberija INFO ::

 

Колико куваних јаја дневно смијемо да поједемо?


Foto - Pixnio
Када су јаја у питању, и сами нутриционисти имају подјељена мишљења. Многи нас савјетују да једемо сваког дана два јајета, док други говоре да треба да их конзумирамо умјерено и не тако често. Ипак, уочи Васкрса, сигурно ћемо их јести више него иначе, али стручњаци савјетују да водимо рачуна о граници претјераног уноса.

Уколико сваког дана поједете два до три јајета, ваше тијело ће добијати довољно колина, витамина који представља најважнији градивни састојак нашег мозга.

Кокошија јаја су богата лутеином, супстанцом која је одговорна за јасан и добар вид. Биотин, витамин Б12 и протеини који побољшавају варење доприносе јачању косе и коже. Фосфолипиди који се налазе у кокошијим јајима потпомажу елиминацију токсина из јетре.

Ипак, шта се дешава ако претјерамо са јајима?

Већи унос од предвиђеног може да повећа холестерол. ЛДЛ холестерол, познатији као лош, преноси се из јетре до артерија и тјелесног ткива. Истраживачи кажу то може да доведе до гомилања холестерола у крвним судовима и повећаног ризика од кардиоваскуларних болести. Жуманце садржи велике количине холестерола: према подацима америчког Министарства пољопривреде, у великом јајету налази се око 185 милиграма холестерола, што је више од половине препоручене дозе уноса.

Свјетска здравствена организација предлаже укупно 300 милиграма дневно.

О овоме су често говорили и српски нутриционисти, који су истакли да ускршња јаја треба држати у фрижидеру до седам дана, док пукнуто јаје може да се чува пет дана. Женама се савјетује да дневно поједу два јајета, док су три јајета препорука за мушкарце, иако они углавном једу много више, преноси "Мондо".


Мондо / Независне