Шта је дозвољено јести на Велики петак? :: Semberija INFO ::

 

Шта је дозвољено јести на Велики петак?


Foto - Pixabay
Према православном канону, на дан кад је Исус Христос разапет на крст вјерници би требало да се уздржавају од хране до заласка сунца.

Велики петак је дан распећа Исуса Христа и један је од најтужнијих у хришћанству. Сви православни верници би требало да га проведу у строгом посту и без икаквих прослава, без обзира да ли су се придржавали великог Васкршњег поста, пише Нпортал.

Наиме, много је ригорознији него Божићни, те се подразумијева да се током њега риба једе на два велика празника – Благовести и Цвети. Такође, све вријеме се пости на води, осим суботом и недељом.

Међутим, многи Срби су у дилеми када је у питању јеловник за Велики петак. Како постоје бројна вјеровања и приче, нису сигурни шта би заиста требало бити на трпези.

По канону, на столу може бити само храна спремљена искључиво на води и то: барено поврће, свјеже или суво воће и поврће, као и хљеб, мед и барени пиринач.

Многи гријеше када мисле да су тог дана дозвољене посне грицкалице – крекери, штапићи, чипс, наполитанке и остали кондиторски производи без млека, јер садрже или уље или маргарин. Нису пожељни ни ратлук ни желе бомбоне, јер садрже желатин.

У већини домова у Србији сматра се да би на Велики петак требало јести рибу и рибљу чорбу, као и кромпир салату преливену уљем, што по православном канону није прикладно.

Посебно не ваља солити храну, јер се сматра да се тако додатно „сипа со на Исусове ране“. Приликом јела, такође, не би требало користити виљушку и нож.

Будући да је Ускршњи пост изузетно строг, вјерници који се стриктно придржавају његових правила, требало би на Велики петак да се уздржавају од хране и пића све до заласка сунца. А овог обичаја разријешени су само деца, труднице и болесни.

Свештена лица напомињу да пост у православном хришћанству не представља само уздржавање од одређене врсте хране, већ и од сваког облика грешних дјела, помисли и жеља.


Независне новине