Мале тајне фарбања васкршњих јаја у луковини :: Semberija INFO ::

 

Мале тајне фарбања васкршњих јаја у луковини


За васкршње празнике везују се разни обичаји, а један од најважнијих је фарбање јаја. Овај традиционални обичај посебно радује малишане, али и креативне душе које желе да направе оригиналне шаре.

А у овим подухватима, понајвише због здравља и сигурног конзумирања вашкршњих јаја, препоручује се да умјесто вјештачких боја користите природне - и оне изгледају атрактивно.

Кувана васкршња јаја потопите у воду у којој се кувала луковина или заједно са луковином - односно хладним урањањем или кувањем. А прије самог фарбања јаја, важно је да знате мале тајне фарбања јаја, односно да ће боја љуске јајета утицати на коначну боју - за свјетлију боју користите јаја блиједе љуске, а за тамније боје користите тамнија јаја.

Хладно урањање

За почетак, тврдо скухајте јаја: јаја собне температуре ставите у хладну воду у коју сте додали кашичицу соли или соде бикарбоне. Након што је вода заврела, кухајте их још 10 до 12 минута.

Одаберите биљке (листове и цвјетове) које ћете користити као мотиве на васкршњим јајима - можете користити разне травке, цвјетове и листове.

Одрежите отприлике 15 цм старе најлон-чарапе и на једној страни завежите чвор. Листове и цвјетове прислоните уз јаје, а најлон-чарапу чврсто затегните преко и завежите чвор како се ни јаје ни декорација не би помјерали.

Припремите лонац и у њему закухајте литру воде са двије кашике алкохолног сирћета, додајте у воду луковине колико желите и кухајте 30 минута - за јачу црвену и смеђу боју васкршњих јаја користите велике количине љуске црвеног лука, а свјетлију црвену или наранџасту мању количину луковине.

Након што се вода лагано охладила, у њу ставите претходно тврдо кухана јаја која сте омотали најлон-чарапом. Ако не желите користити биљке као узорке, васкршња јаја можете осликати воском којег ћете уклонити након што завршите са бојењем. Јаја су декоративна чак и кад су без посебних узорака - можете их обојити разним природним бојама и уживати у њиховој љепоти.

Након што су јаја одстајала у води један до два сата, или преко ноћи ако желите интензивнију боју, извадите их из воде и премажите јестивим уљем због сјаја.

Кување


Ова метода укључује кување јаја заједно с бојом, а топлота омогућава натапање љусака јаја бојом, што резултира интензивном, равномјернијом бојом. Сирова јаја умотана у најлон-чарапу ставите у лонац са луковином, или само у воду у којој сте претхоцно кували луковину, те их кувајте. Након кувања извадите јаја те их осушите на исти начин као код методе хладног урањања.


Независне новине