Научници открили колико нам је корака дневно неопходно :: Semberija INFO ::

 

Научници открили колико нам је корака дневно неопходно


Преходате ли једном или двапут недељно око 8.000 корака, што је отприлике шест и по километара, можете знатно утицати на смањен ризик од ране смрти, показала је нова америчка студија.

Редовно вежбање повезује се с нижим ризиком од смртности, но у овом истраживању, објављеном у часопису ЈАМА, проучавале су се здравствене користи од интензивног ходања само неколико дана у недељи.

Истраживачи с Кјотског универзитета и Универзитета у Калифорнији анализирали су податке прикупљене од 3.100 одраслих Американаца.

Резултати су показали да је у оних који су ходали 8.000 корака један или два дана у недељи вероватноћа од смрти у десетогодишњем раздобљу за 14,9 посто мања него у групи која то није практиковала.

Особе које су ходале 8000 корака или више три до седам дана у недељи имале су још нижи ризик од смртности – 16,5 посто. Највеће су здравствене користи од оваквога ходања имали учесници старији од 65 година.

Научници су повезали ходање од око 8.000 корака у недељи једном или више пута са смањеним ризиком и од смрти од било којег узрока, укључујући и кардиоваскуларне болести.

"Ови резултати указују на то да појединци могу остварити знатну здравствену корист ходањем само неколико дана у недељи."

У истраживању су коришћени подаци из 2005. и 2006. години и у њему је учествовало 3.100 учесника, а подаци о њиховој смртности испитани су 10 година након истраживања.

Међу учесницима истраживања 632 особе нису ходале ниједан дан у недељи, 532 их је преходало око 8.000 корака један до два дана у недељи, а 1937 их је толико ходало три до седам дана у недељи.

Према подацима клинике Мејо, просечни Американац дневно хода 3.000 до 4.000 корака.

 
Б92