Сардина, морско благо које доказано штити здравље :: Semberija INFO ::

 

Сардина, морско благо које доказано штити здравље


Позната као једна од намирница која садржи највише засићених масних киселина, односно омега-3, сардина је риба која доказано штити кардиоваскуларни систем, а може спријечити и болести срца те помоћи снижавању холестерола.

О томе које благодати по здравље људи имају ове рибе, истичу и стручњаци широм свијета, који су потврдили да се редовном конзумацијом сардина два пута седмично смањује ризик од формирања крвног угрушка, настанка тромбозе и инфаркта миокарда, а јасно је изражен ефекат на снижење триглицерида у крви.

Да ли знате која риба садржи бројне храњиве материје?

Осим што су укусне и здраве те садрже различите горе наведене омега-3 масне киселине, сардине су пуне протеина и есенцијалних храњивих материја, као што је витамин Б12, селен и фосфор.

Оне, између осталог, имају и противупално дејство и одличан су извор фосфатидилсерина и бројних других витамина Б, фосфора, жељеза, бакра и калијума.

Наиме, ови нутритијенти играју централну улогу, почевши од здравља срца до метаболизма и ћелијске функције, а могу спречити и недостатке у исхрани и помоћи да се осјећате боље.

Доступне за свачији џеп

Занимљиво је да већ четири до пет сардина испуњавају више од 50 одсто дневних потреба за омега-3 киселинама, али с обзиром на то да свјежа риба није увијек  доступна свима, квалитетна замјена су Ева сардине, чије свако пакирање садржи море протеина, витамина Д, калцијума и омега-3 масних киселина.

Управо њихова једноставност, односно три састојка од којих је сачињена, али и чињеница да у себи не садржи конзервансе нити адитиве, ове познате сардине чини сјајним одабиром за све старосне групе.

Осим што су укусне и здраве, сардине су и цјеновно прихватљиве, те се може рећи да су доступне за свачији џеп, па готово да и не постоји разлог да се у њима не ужива и неколико пута седмично, како је и препоручено.

Многе сачувала од глади

Интересантно је то да је ова плава риба још од давнина препозната у прехрани као једна од најбитнијих у Јадрану, јер је многе становнике сачувала од глади, а од хране за сиромашне становнике, данас је доступна свима те се може пронаћи у конзерву на свим полицама. Овако конзервисана она чува све своје драгоцјене и храњиве материје све до тренутка када се отвори и послужи у омиљеним јелима.

Како да припремите укусна јела са сардином

Сардине су здраве и укусне, а добро пливају и своје мјесто проналазе у бројним рецептима.

Оне се могу припремати на различите начине, а доносимо вам два рецепта којима ћете сигурно бити одушевљени и које ће пријати свачијем непцу.

Намаз од сардине

Састојци за четири особе:

150 г маслаца

двије конзерве Ева сардина у биљном уљу

1 жличица капара

50 г киселих краставаца

50 г насјецканог лука

Пола кашичице бијелог бибера

Чешањ бијелог лука

Припрема:

Маслац измиксајте, додајте испране, нарезане капаре, бибер, лук и протиснути чешњак. Сардине оциједите од уља, очистите од кости па додајте маслацу, као и нарибане киселе краставце. Све добро измијешајте и мало охладите. Намаз послужите уз попечени тост и послужите.

Јадранска раскош

Састојци за четири особе

Два свјежа краставца

100 г младог лука

400 г црвени грах

2 ЕВА Сардине пикант

100 г шери парадајза

За салатни прелив:

1-2 кашике јабуковог сирћета

Четири кашике екстра дјевичанског маслиновог уља

со

црни папар мљевени

120 г рикуле или поточарке

Припрема:

Краставац огулите и нарежите на коцке. Лук нарежите на мање колутиће, додајте оцијеђени грах, парадајз и оцијеђену, на комаде натргану Ева Сардину пикант те све састојке лагано промијешајте.

За прелив помијешајте сирће и уље, посолите и побиберите, а затим припремљеним прељевом прелијте салату.

На тањур за послуживање ставите опрану рикулу, или другу сезонску салату, и по њој распоредите пикантну салату и послужите.


Независне новине