Земља какву знамо нестаје, у току је стварање новог континента :: Semberija INFO ::

 

Земља какву знамо нестаје, у току је стварање новог континента


Printscreen
За пет до десет милиона година, нови океан би могао да пресече континент и претвори источну Африку у острво.

Африка се полако, али сигурно цепа на два дела. Као и било шта у геологији, то је изузетно дуг процес који ће трајати милионима година, али ће се на крају део источне Африке одвојити од остатка континента, што ће вероватно резултирати новим океаном који настаје између две копнене масе.

Колосални распад је повезан са Источноафричким Рифт Системом, једним од највећих расцепа на свету који се протеже надоле хиљадама километара кроз неколико земаља у Африци, укључујући Етиопију, Кенију, Демократску Републику Конго, Уганду, Руанда, Бурунди, Замбија, Танзанија, Малави и Мозамбик. Овај систем расцепа значи да се афричка плоча дели на две плоче – мању сомалску и већу нубијску плочу – које се удаљавају једна од друге супер-спорим темпом од неколико милиметара годишње.

Још 2018. године, вест о пукотини која се појавила у Кенији постала је вирална и многи су тврдили да је то доказ да се Африка преполовила пред нашим очима. Иако је ова запањујућа сцена била повезана са Источноафричким Рифт Системом, помало је погрешно представљати је као живи доказ великог раздвајања Африке. Међутим, за наредних пет милиона до десет милиона година, промене у ЕАРС-у би могле довести до драстично другачијег изгледа света. Отприлике у овом временском оквиру, вероватно ћемо видети нови облик океана између сомалијске и нубијске плоче. Велики афрички континент ће изгубити своје источно раме и огромно море ће одсећи источну Африку. Колико год ово изгледало чудно, вреди запамтити да је површина Земље у сталном флуксу само је толико спор да га људи не могу објаснити.

Појава света каквог познајемо је релативно нова. Копно и море које данас видимо – Евроазије, Америке, Африке, Антарктика и Океаније – су производ огромних тектонских плоча које се спајају као слагалица. Међутим, веома споро се ови делови слагалице крећу у временској скали од милион година, преноси IFL Science.

„Ово је једино место на Земљи на којем можете да проучавате како континентални расед постаје океански”, рекао је Кристофер Мур са Универзитета Лидс.

Он је уз помоћ сателитске радарске технологије пратио вулканску активност источноафричког региона која се најчешће повезује са постепеним распадом континента. Пукотина се налази на границама афричке, арапске и сомалске тектонске плоче, а последњих 30 милиона година арапска плоча се полако удаљава од афричког континента.

Додатно, сомалска плоча се такође удаљава од афричке – дубећи свој пут кроз Велику раседну долину, a истраживачи су уз помоћ ГПС инструмената успели да прецизно измере ове покрете.

„Са ГПС мерењем можете да измерите стопе кретања до неколико милиметара годишње”, рекао је Кен Мекдоналд, поморски геофизичар и професор Универзиета Калифорнија.

Како добијамо све више мерења са ГПС-а, можемо боље схватити шта се дешава. Аденски залив и Црвено море ће преплавити регион Афар и Велику раседну долину и постати нови океан, а тај део источне Африке постаће сопствени одвојени мали континент.


ПОЛИТИКА