Стиже електрични Голф :: Semberija INFO ::

 

Стиже електрични Голф


Након 14 година проведених на врху листе најпродаванијих аутомобила у Европи, Волксwаген Голф је изгубио трон од Пеугеота 208 у 2022. години.

У ствари, компактни аутомобил из Wолфсбурга се није нашао ни на подијуму јер је приступачни Дацијин Сандеро био други, док је треће мјесто заузео Волксwагенов цроссовер Т-Роц. 

Мали Фиат/Абартх 500 се нашао на четвртом месту "тијесно" испред Голфа, док Тоyотин субкомпактни хатцхбацк Yарис не заостаје много.

У намјери да побољша продају, Волксwаген ради на освјеженој верзији осме генерације Голфа, која ће се у продаји наћи 2024. године. У међувремену круже гласине да њемачки гигант размишља о будућности те да припрема популарно име за неизбјежну електричну будућност. Аутоцар пише да је ИД. Лифе концепт представљен на сајму у Минхену 2021. године "мртав", али да ће нови концепт бити представљен у марту.

Овај концепт ће најавити нови електрични аутомобил који ће представљати продукцијски модел за 2025. годину, а уједно ће постати и први аутомобил Волксwаген Групе који ће користити МЕБ-Плус платформу развијену за предњи погон. Вјерује се да платформа подржава два електрична мотора потребна за моделе с погоном на сва четири точка. Британски магазин назива концепт моделом ИД.2, али инсајдери тврде да ће серијски аутомобил заиста носити име Голф.

Што се тиче димензија, аутомобил ће бити дужи од Пола, али краћи од конвенционалног Голфа с дужином од око 4.250 мм. Намјенска платформа за електрични аутомобил резултираће кратким препустом да би се максимизирало међуосовинско растојање и омогућио простор у унутрашњости какав нуди Голф. Очекује се да ће аутомобил бити тежак између 1.600 и 1.700 кг, као и да ће добити ГТИ верзију.

Аутоцаров извор из компаније је открио да је донесена одлука о напуштању ГТX суфикса, који се тренутно користи за спортске верзије модела ИД.4 и ИД.5. Такође, очекује се да ће пут следити снажни хатцхбацк ИД.3 и комби високих перформанси ИД. Бузз.

Најраније у мају бисмо могли да видимо нови електрични концепт који најављује управо електрични ГТИ, а ако се то не догоди, онда је премијера могућа у септембру.

Иако се Голф базиран на МQБ платформи и са конвенционалним моторима производи у Wолфсбругу, електрични модел ће производити СЕАТ у постројењу Марторелл у Шпанији. То је мјесто гдје ће се производити и Цупра Урбан Ребел. Шкода ће такође добити своју верзију малог електричног аутомобила.

Уколико су информације тачне, то значи да ће Голф осме генерације мирно коегзистирати са својим електричним "рођаком" неколико година. С обзиром на долазак редизајнираног модела базираног на МQБ платформи током 2024. године, то значи да ВW намјерава да га продаје најмање до 2027. или 2028. године. На крају ће компанија бити принуђена да пошаље бензинске и дизелске верзије у историју, јер је Европска унија изгласала забрану продаје нових возила са СУС моторима од 2035. године.
 
Независне