Половњаци на цијени као некада нов аутомобил :: Semberija INFO ::

 

Половњаци на цијени као некада нов аутомобил


Купио сам аутомобил прошле године. Приликом куповине примијетио сам да су цијене половних аутомобила 20-30 одсто више него годину дана раније, јер сам већ тада намјеравао да набавим ауто.

Ово за "Независне новине" прича Миливоје Н. из Бањалуке, потврђујући информације да је тржиште четвороточкаша подивљало и да готово не постоји разлика у куповини возила из фабрике и релативно новијег половњака.

"Исти аутомобил који сам купио годину раније коштао је скоро трећину мање, а прошле године је био старији годину дана. Умјесто да буде јефтиније из године у годину, половни аутомобили све више поскупљују. Који су разлози, не знам, али су цијене аутомобила у задње вријеме превисоке", казао је овај Бањалучанин.

Половна возила нису поскупјела само 20-30 одсто, већ за поједина треба издвојити и више од 50 одсто новца него раније, кажу за "Независне" трговци аутомобилима.

"То се сигурно неће смирити док се не смири производња и продаја нових аутомобила", поручује Славко Гашпаревић, руководилац пословнице ауто-салона "Крамар" Бањалука.

Према његовим ријечима, поскупљење возила је посебно изражено у посљедњих годину и по дана, испративши тако и поскупљења у другим привредним секторима.

"Људи то нису примијетили управо из разлога што су се бавили поскупљењима неких основних животних потреба. Наравно, аута су дошла задња. Чак је и нама требало неко вријеме да се прилагодимо томе. Ми возила морамо имати у понуди, а људи су то, хајде да кажемо у задњих пола године, прихватили", наводи Гашпаревић.
Ауто-салон у коме је он запослен највише набавља возила из Европске уније (ЕУ), а прије свих Њемачке, Белгије, Француске и Низоземске.

"Поскупјела су сва возила, без изузетка, неки мање, а неки више. Ипак, потражња за аутомобилима је иста као и увијек. Ту се није нешто пуно промијенило. Ми смо такво тржиште. Половна аута се много више продају него нова. Али, истакао бих да су и цијене нових возила значајно више. А рекао бих и то да су људи почели прихватати да су ово, нажалост, нове цијене", истиче Гашпаревић.

Једно од најјачих тржишта аутомобила на свијету, њемачко, потврђује Гашпаревићеве ријечи да су цијене "отишле у небо".

Према њиховим подацима, просјечна цијена бољег половног аутомобила 2012. године износила је 9.150 евра (око 18.000 КМ), док се 2022. године половно возило продавало за 18.900 евра (више од 36.000 КМ).

Пошто се тржиште БиХ у највећој мјери снабдијева половњацима, све је више грађана који при куповини чак и заобилазе ове аутомобиле, те се одлучују да дају новац за потпуно ново возило.

"На нови ауто сам се одлучио јер је цијена између возила из фабрике, те релативно новијег половњака, готово незнатна. А с половним возилом увијек купујете 'мачка у врећи'. Зашто да дајем новац ауто-механичарима, који су подигли цијене својих услуга до невјероватних износа, а притом их морате чекати да дођете на ред, као да су хирурзи?", рекао је један Мркоњићанин.

Како је додао, када је подвукао црту, испоставило се да ће бар пет година, колико има гаранцију, бити безбрижан и неће морати размишљати о кваровима.

"И након тих пет година, поново ћу имати солидан ауто и, на крају крајева, знаћу шта возим. Бар ћу знати да ми сат показује праву пређену километражу, ако ништа друго", истиче овај возач.

Процјене кажу да нема назнака да ће се ова ситуација стабилизовати најмање у наредне двије године.

"Стварно је незахвално дуже од тога нешто прогнозирати. Све је кренуло од короне, када је био прекид у снабдијевању репроматеријалом. Онда је кренуо сукоб у Украјини, што је додатно погоршало све", закључио је Гашпаревић.

(Независне)