Грешка због које се гомилају килограми! :: Semberija INFO ::

 

Грешка због које се гомилају килограми!


Foto: Ilustracija
Много пута смо слушали о томе како је доручак најважнији оброк, а ако вам се често дешава да сте након доручка поново гладни, можда је то због, наизглед безазлених, разлога.
 
Пробудили сте се, појели доручак и само сат или два након тога осјећате неизмјерну глад и празнину у желуцу. Ако у кратком периоду након доручка имате потребу да поновно једете, то може да отежа одржавање нормалне тјелесне тежине.
 
Постоји неколико разлога зашто осјећате глад врло брзо након доручка.
 
Не уносите довољно калорија
 
Први оброк у дану би требало да буде у распону између 300 и 400 калорија. Ако покушавате да изгубите који килограм, калоријска вриједност доручка би требало да буде између 300 до 350 калорија, а ако покушавате да одржавате тјелесну тежину, доручак би требало да има од 350 до 400 калорија. То су вриједности којима треба да се водите, односно о којима треба да размислите приликом избора намирница за доручак.
 
Нутритивна вриједност намирница није одговарајућа
 
Оно шта једете је још важније од тога колико једете. Према нутриционистима важно је да сваки доручак садржи протеине, јер ће они да дају дужи осјећај ситости и тако ће да спријече наглу глад.
 
Али, доручак треба да садржи и угљене хидрате који су потребни за енергију и здраве масти за ситост. Зато би доручак требало да садржи око 13 до 20 грама протеина, 40 до 55 грама угљених хидрата и 10 до 15 грама здравих масноћа.
 
Лош избор намирница
 
Пециво, млијечни производи, сир, тост, палачинке, пахуљице су само неки од прилично популарних избора за доручак, али они нису најбољи за постизање ситости, јер не садрже све четири храњиве материје - протеине, угљене хидрате, здраве масти и влакна.
 
Ако се одлучите за слатку храну попут пекмеза, мафина, пецива пуњених чоколадом, такође ћете да останете гладни, јер таква храна краткорочно даје енергију која се врло брзо испразни. Ако не можете да одустанете од јутарње слатке посластице, пронађите начина да их комбинујете са другим намирницама које ће да вам дају потребну дозу енергије.
 
Симптоми не значе увијек и да смо гладни
 
Главобоља, умор и мучнина могу да буду знакови глади, али, заправо, могу да буду знак нечег сасвим другог.
Ако сте непрестано гладни, то може да значи да вам недостаје сна, да сте дехидрирани, да сте у ПМС-у, а могуће је и да сте конзумирали превише шећера или да вам је количина шећера у крви почела нагло да пада. Зато на тренутак размислите о томе како се осјећате и покушајте да откријете да ли сте заиста гладни.
 
Потребна вам је ужина
Доручак би требало да осигура ситост три до четири сата. Ако устајете рано ујутро и доручкујете одмах након буђења, могуће је да ћете да будете гладни много прије ручка и то је у реду.
 
Зато на посао понесите ужину која ће да вам осигура протеине, угљене хидрате и здраве масти и неће имати калоријску вриједност вишу од 150 калорија. Тако ћете да будете сити, али нећете да поједете више него што је вашем организму до ручка потребно.
 
Примјери доброг доручка
 
Квалитетан и хранљив доручак су на примјер:
 
1. Јаја са тостом и воћем - направите кајгану са два јаја и уз то поједите кришку пшеничног тоста, премазаног са мало намаза или маслаца и пола шољице воћа.
 
2. Овсена каша - чињеница је да сама по себи неће да понуди довољно протеина, па је скувајте са млијеком, умјесто са водом и умијешајте у кашу протеин у праху, маслац од ораха или јогурт. На крају, када каша буде кувана, додајте свјеже воће, ланене или чиа сјеменке и орашасте плодове.
 
3. Јогурт - у посуду са јогуртом или кефиром додајте свјеже воће и сјецкане орахе.