Догодило се на данашњи датум – 9. јануар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 9. јануар


1792. године – Миром у Јашију, којим је окончан руско-турски рат започет у августу 1787. године, Русија је проширила своју границу до Дњестра.

1793. године – Француз Жан Пјер Бланшар је извео први лет балоном изнад северно-америчког континента.

1804. године – Испред манастира Моравица Турци су убили српског архимандрита Георгија Ђорђевића Хаџи-Ђеру, народног првака у рудничком крају. Шест дана потом почела је “сеча кнезова”, што је убрзало избијање Првог српског устанка.

1856. године – Рођен је српски композитор и музички педагог Стеван Стојановић Мокрањац, члан Српске краљевске академије, хоровођа Београдског певачког друштва, један је од оснивача прве “Српске музичке школе” (1899) (Музичка школа “Мокрањац”). Његово дело сматра се најзначајнијом етапом у развоју српске националне музике у 19. веку (“Руковети”, “Приморски напјеви”, “Литургија”).

1873. године – Умро је Шарл Луј Наполеон III, нећак Наполеона Бонапарте, председник Француске од 1848. до 1852. године, цар до 1870. године. Током његове владавине Француска је запосела Ницу и Савоју и започела колонијално освајање Индокине. Започео је рат против Пруске, али је заробљен 1. октобра 1870. године у бици код Седана и збачен с престола. После закључења мира с Пруском 1871. године емигрирао је у Енглеску где је умро.

1878. године – У српско-турском рату српска војска је ушла у Ниш, а Турци су наредног дана предали тврђаву и варош, чиме је окончана турска управа у том граду. Борбе су трајале 25 дана, а одлучујућа је била победа Браничевске бригаде на Чегру.

1878. године – Умро је италијански краљ Виторио Емануеле II, први владар уједињене Италије, популарни “падре делла патриа“, који је по доласку на престо 1861. године инаугурисао парламентарну монархију.

1908. године – Рођена је француска књижевница Симон де Бовоар, животна сапутница филозофа Жан-Пол Сартра, аутор романа, позоришних комада и филозофских есеја (“Мандарини”, “Сви су људи смртни”, “Други пол”, мемоари “Успомене добро васпитане девојке”.

1913. године – Рођен је амерички државник Ричард Никсон, једини шеф државе у историји САД који је поднео оставку под претњом смењењивања поступком импичмента. Председник САД постао је 1969. године, поново је изабран 1972, а 1974. године се повукао због афере “Вотергејт”. Нормализовао је 1972. године односе с Кином.

1922. године – Рођен је гвинејски државник и писац Ахмед Секу Туре, први председник после стицања независности Гвинеје 1958. године. Један је од оснивача Афричког демократског збора (1946), Демократске странке Гвинеје (1947), а од 1956. године на челу је афричког синдиката Генералне конфедрације радника црне Африке. Био је посланик територијалне скупштине Гвинеје 1953, а 1956-58. године Народне скупштине Француске.

1942. године – У Петровграду (Зрењанин), Кикинди и другим местима у Банату, Немци су у Другом светском рату стрељали 150 комуниста и симпатизера партизана. Истог дана мађарске окупационе власти су почеле масовно хапшење и убијање Срба с друге стране реке Тисе. У Ђурђеву код Жабља, Шајкашу и Госпођинцима стрељано је 60 Срба.

1945. године – Почело је искрцавање америчких трупа у Другом светском рату на највеће филипинско острво Лузон. Борбе су окончане 15. августа капитулацијом јапанских снага.

1953. године – Потонуо је јужнокорејски путнички ферибот. Живот је изгубило 349 људи.

1962. године – СССР и Куба су потписали трговински споразум на основу којег је Куба добијала робу по повлашћеним, ниским ценама. Уговор је престао да важи 1991. године.

1978. године – У Ирану је почела исламска револуција у којој је годину дана касније збачен с власти шах Реза Пахлави.

1992. године – Реагујући на одлуку босанских Муслимана и Хрвата да затраже признање суверене Босне и Херцеговине од Европске заједнице, Срби су прогласили Републику српског народа у БиХ и саопштили да је та република федерална јединица Југославије.

1996. године – Чеченски побуњеници заузели су болницу и најмање 2.000 талаца у дагестанском граду Кизлиар. Побуњеници су тражили да се прекине рат у њиховој држави.

1996. године – Обустављен је ваздушни хуманитарни мост за Сарајево, највећи ваздушни мост у историји ваздухопловства после совјетске блокаде Берлина (1948). Током три и по године рата у Босни, обављено је 13.000 хуманитарних летова којима је допремљено више од 160.000 тона помоћи.

1999. године – Приликом хапшења припадници Сфора убили су босанског Србина Драгана Гаговића, оптуженог пред Међународним судом у Хагу за ратне злочине почињене у Босанском рату (1992-95).

2002. године – САД су укинуле санкције на продају оружја СР Југославији уведене 1996. године.

2002. године – Америчка влада је покренула истрагу о стечају мултинационалне електродистрибутерске компаније “Енрон”, највећем банкротству у америчкој историји.

2003. године – У извештају Савету безбедности инспектори за орује, Ханс Бликс и Мохамед ел Барадеј су навели да до тада нису открили ниједан доказ да Ирак поседује или да развија хемијско, биолошко или нуклеарно оружје.

2004. године – Турска је потписала протокол којим се укида смртна казна чак и у случају рата, што представља почетни корак у правцу отпочињања преговора о уласку у ЕУ.

2005. године – Палестинци су изабрали Махмуда Абаса за наследника њиховог дугогодишњег лидера Јасера Арафата.

2005. године – Суданска исламистичка влада и побуњеници са југа земље потписали су мировни споразум, којим је завршен најдужи грађански рат у Африци, који је трајао пуних 21 годину.

2007. године – Јапан је званично формирао министарство одбране, први пут после Другог светскг рата.

2007. године – Умро је Ивао Такамото, аниматор који је створио ликове за цртане филмове Скуби-Ду, “Породица Кременко” и “Тхе Јетсонс”. Током каријере, дуге више од шест деценија сарађивао је и на неким од најпознатијих дугометражних и телевизијских цртаних остварења за компанију Дизни и тим Хана-Барбера.


Едукација