Догодило се на данашњи датум – 8. јануар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 8. јануар


1297. године – Италијански племић Франческино Грималди успоставио је у Монаку династију Грималди која је и данас на власти. Прерушен у калуђера Грималди је кришом ушао у тврђаву Монако која је била под влашћу Ђенове, а потом пустио унутра своје војнике и запосео тврђаву. Као Реније I владао је до смрти 1314. године.

1324. године – Умро је италијански истраживач Марко Поло, најпознатији европски средњовековни путник. Године 1271. са 17 година кренуо је из Венеције ка Далеком истоку, а његови доживљаји, забележени у делу “Књига светских чудеса” (1298), касније познатом под називом “Милион”, подстакли су поморце европских земаља да крену у потрагу за морским путевима ка Далеком истоку. Претпоставка о његовом рођењу на Корчули заснива се на документу из 15. века по којем је породица Поло пореклом из Далмације.

1642. године – Умро је италијански астроном, физичар и математичар Галилео Галилеј, чија су истраживања поставила темеље модерној механици и физици. Помоћу телескопа који је сам конструисао открио је Јупитерове сателите, Сатурнов прстен и пеге на Сунцу. Залагање за Коперников хелиоцентрични систем довело га је у сукоб с католичком црквом, па је његов рад од 1616. године био под надзором Инквизиције.

1679. године – Француски истраживач Робер Кавелије де ла Сал открио је водопаде Нијагаре.

1807. године – Српски устаници су у Првом српском устанку заузели Калемегданску тврђаву у коју су се Турци склонили након заузимања Београда 12. децембра 1806. године. Београд је после 380 година поново постао престоница српске државе. Шест година касније, након слома устанка Турци су поново освојили Београд.

1896. године – Умро је француски писац Пол Верлен, који је поезију обогатио новом музикалношћу, а лирски израз новим нијансама. Његова поема “Песничко умеће” (“Л’арт поетиqуе”) прихваћена је као манифест симболизма (“Романсе без речи”, “Галантне свечаности”, “Елегије”, “Мудрост”).

1923. године – Након извештаја Репарационе комисије крајем 1922. године да Немачка касни са испорукама угља на име ратне одштете Француској и Белгији, француске и белгијске трупе ушле су у Рурску област. Криза је споразумно решена средином 1924. године, а у јулу 1925. године Французи су почели да евакуишу трупе из Рура.

1926. године – Абдул Азиз ибн Сауд постао је краљ Хеџаса, а назив земље промењен је у Саудијска Арабија.

1935. године – Рођен је амерички музичар Елвис Арон Пресли, “краљ рока”, изузетно популаран педесетих и шездесетих година 20. века. Продао је више од 150 милиона плоча и играо у двадесетак филмова. Умро је 1977. године од прекомерне употребе алкохола и дроге.

1942. године – Рођен је Стивен Хокинг, истакнути енглески физичар. Репутацију једног од водећих светских научника 20. века стекао је након објављивања књиге о пореклу универзума “Кратка историја времена” (1988).

1947. године – Рођен је Дејвид Боуви, један је од најпознатијих британских рок музичара, певача, композитора и глумаца.

1959. године – Генерал Шарл де Гол постао је први председник Пете републике Француске.

1973. године – Амерички и северновијетнамски преговарачи Хенри Кисинџер и Ле Дук То обновили су у Паризу преговоре о окончању Вијетнамског рата.

1976. године – Умро је кинески државник Џоу Ен Лај, један од најистакнутијих руководилаца Кинеске револуције, премијер од 1949. године до смрти и шеф дипломатије од 1949. до 1958. године.

1996. године – Умро је француски политичар и државник Франсоа Митеран, први социјалиста који је 1981. године изабран за председника Француске. У Другом светском рату био је један од вођа француског Покрета отпора, а од 1971. године вођа Социјалистичке партије.

1998. године – Арапски терориста Ремзи Ахмед Јусеф осуђен је на доживотну робију, као организатор подметања експлозива 1993. године у Светски трговински центар у Њујорку, када је погинуло шесторо људи. Две зграде Центра са више од сто спратова срушене су 11. септембра 2001. године у самоубилачком терористичком нападу са два отета авиона.

2002. године – У Албанији је у 117. години умрла Ћериме Хасан Барди– једна од најстаријих Албанки и једна од неколико особа на свету које су живеле у три века.

2004. године – Умро је духовни вођа египатске забрањене организације Муслиманска браћа, Ма’мун ал Ходеиби.

2004. године – Британска краљица Елизабета дала је име “Краљица Мери” највећем броду на свету, намењеном за крстарење. Брод, вредан 800 милиона долара, дугачак је 345 метара.

2010. године – Светска здравствена организација (СЗО) објавила је да је од грипа А (Х1Н1) умрло 12.799 особа у свету од када се појавио у Мексику у пролеће 2009. године.

2012. године – Умро је Џери Робинсон, амерички стрип цртач и идејни творац лика негативца Џокера у стриповима о Бетмену.


Едукација