Плакање је добро за организам :: Semberija INFO ::

 

Плакање је добро за организам


Плакање је природан одговор људи на низ емоција, укључујући тугу, радост, жалост и фрустрацију.

Истраживање проведено у Сједињеним Америчким Државама показало је да тамошње жене плачу у просјеку 3,5 пута мјесечно, а мушкарци 1,9 пута мјесечно.

Плакање се често зна приказивати као знак слабости, међутим оно то није. Емоционално плакање је понашање у правилу јединствено за људе и може се сматрати кораком напријед у еволуцији, односно посљедицом дубље повезаности с тугом и жалошћу. Ипак, плакање често има лошу репутацију и сматра се, чак, и неугодним понашањем повезаним с губитном самоконтроле. Дио те негативне слике посљедица је плача у дјетињству, када је доиста повезан с бијесом и емоционалном инконтиненцијом.

Ту су и сексистичке конотације. Плакање се описује као ,,женско” и ,,непожељно” понашање, јер имплицира слабост или емоционалну крхкост. Но, истина је да се плакање може повезати с дубоком емпатијом, међусобном повезаношћу и аутентичним осјећајима. Људи плачу када виде туђу бол, када пролазе кроз тужне и тешке ситуације, када требају ослободити велику количину скривене или потиснуте туге… Плач може осигурати кључну катарзу и пут према зацјељивању, те кретање напријед након трауме. Ако због тренутне ситуације желите заплакати, учините то. Немојте се суздржавати.

Плакање има умирујући учинак
Плакање може помоћи особи да регулише властите емоције, да се смири и да барем мало умањи тугу. Студија проведена 2014. године показала је да плакање може имати директан, смирујући учинак на људе. Наиме, показало се да плакање активира парасимпатички живчани систем, што помаже људима да се опусте.
 
Плакање помаже у ублажавању бола
Осим што умирујемо сами себе, проливање емоционалних суза ослобађа окситоцин и ендорфине који људима помажу да се осјећају добро, а могу ублажити и физичку и емоционалну бол. На тај начин плакање може помоћи у смањењу боли и појачавању осјећаја благостања. Плакање побољшава расположење.
 
Плакањем се отпуштају токсини и ублажава стрес
Када је плакање одговор на стрес, сузе садрже бројне хормоне стреса и друге хемикалије.
Истраживачи вјерују да би плакање могло смањити висину тих хормона у тијелу, што би, пак, могло смањити стрес. Међутим, потребно је више истраживања на овом подручју како би се то потврдило.
 
Плакање помаже у спавању
Мала студија проведена 2015. године показала је да плакање може помоћи бебама да боље спавају. Када су у питању одрасли, потребна су додатна истраживања. Међутим, ако у обзир узмемо да плакање има умирујући учинак, да поправља расположење и ублажава бол, могуће је и да помогне особи да лакше заспи.
 
Плакање убија бактерије
Плакање помаже убијању бактерија и одржавању очију чистима, јер сузе садрже течност која се назива лизозим. Лизозим има снажна антимикробна својства.
 
Плакање побољшава вид
Базалне сузе које се испуштају сваки пут кад особа трепне помажу очи одржавати влажнима и спречавају исушивање слузнице. Подмазујући учинак базалних суза помаже људима да јасније виде.
Кад се мембране осуше, вид може постати замагљен.